27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξανά πρόεδρος η Ντίλμα

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - Η 66χρονη Ρούσεφ κέρδισε με 51,45% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με διαφορά περίπου δύο εκατομμυρίων ψήφων.
      Pin It
REUTERS/ Paulo Whitaker

REUTERS/ Paulo Whitaker

Με οριακή -σε ποσοστό, αλλά όχι και σε αριθμό ψήφων- νίκη της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας το θρίλερ του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία. Η διαφορά των δύο μονομάχων υπολογίζεται σε περίπου δύο εκατομμύρια ψήφους: με καταμετρημένο το 98,13% των ψήφων η Ρούσεφ παίρνει το 51,45%, έναντι 48,55% του κεντροδεξιού αντιπάλου της Αέσιο Νέβες, με τον οποίο είχε συμμαχήσει δημόσια η μεγάλη χαμένη του πρώτου γύρου, η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο η 66χρονη Ρούσεφ συγκέντρωσε το 41,6% των ψήφων, ενώ ο Νέβες συγκέντρωσε το 33,5% και η Σίλβα είχε πάρει το 21,3% των ψήφων. Η αγωνία ήταν πολύ μεγάλη ώς και την ύστατη στιγμή, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις -που έδειξαν το προβάδισμα της Ρούσεφ να μειώνεται ελαφρά- διενεργήθηκαν μετά την τελευταία «τηλεμαχία» των δύο μονομάχων η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Στο τελικό ντιμπέιτ ο Νέβες κατηγόρησε ευθέως και με σκληρές εκφράσεις την κεντροαριστερή πρόεδρο της Βραζιλίας για πολιτική διαφθορά αναφερόμενος στο γνωστό σκάνδαλο της Petrobras, ενώ και η Ρούσεφ αντεπιτέθηκε καταγγέλλοντας τον Νέβες ως εκπρόσωπο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

 

Μοιραία πάντως η προεκλογική μάχη περιστράφηκε γύρω από την οικονομική πολιτική, με τη Ρούσεφ –το κόμμα της οποίας κυβερνά τη Βραζιλία εδώ και δώδεκα συναπτά έτη– να επιμένει στον ρόλο της ως «προστάτιδας των φτωχών» και να προσπαθεί να δώσει ταξικό χαρακτήρα στις εκλογές υποσχόμενη ακόμη μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ ο Νέβες –που ανήκει σε μεγάλο πολιτικό «τζάκι» και απευθύνεται πρωτίστως στη μεσαία τάξη και τους πλούσιους– επέμεινε στην ανάγκη για αλλαγή πολιτικής ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και η «πεσμένη» ανταγωνιστικότητα της βραζιλιανικής οικονομίας και να πέσει ο «τσιμπημένος» φέτος πληθωρισμός, που τρέχει με 6,5%.

 

Η ψηφοφορία ήταν υποχρεωτική μεταξύ 18 και 70 ετών και στις κάλπες προσήλθαν περίπου 143 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που εκτός από πρόεδρο επέλεξαν και δεκάδες νέους γερουσιαστές και κυβερνήτες επαρχιών. Περισσότεροι από 400.000 αστυνομικοί και στρατιώτες επιστρατεύτηκαν για την ασφάλεια των εκλογικών τμημάτων, εκ των οποίων οι 35.000 έχουν αναπτυχθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο, θέατρο πολλών μεγάλων διαδηλώσεων και ταραχών τους περασμένους 16 μήνες.

 

Γ. Τσιάρας

 

Scroll to top