27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συντομεύουν τη διαδικασία στην επίλυση αστικών διαφορών

Καταργούνται τα ακροατήρια.
      Pin It

Τις χρονοβόρες διαδικασίες στις αστικές διαφορές επιχειρεί να καταργήσει ο νέος Κώδικας της Πολιτικής Δικονομίας που έχει ήδη ολοκληρωθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοθέτημα προβλέπει μόνο δύο στάδια για την εκδίκαση των αστικών διαφορών: την κατάθεση της αγωγής και την έκδοση της απόφασης. Η διαδικασία στο ακροατήριο, με την εξέταση των μαρτύρων, τις αντεγκλήσεις και τις άπειρες αναβολές, καταργείται καθώς πλέον προβλέπεται πως όλη η διαδικασία ή το μεγαλύτερο μέρος της θα διεξάγεται μόνον εγγράφως.

 

Με τις νέες ρυθμίσεις, μόλις θα κατατίθεται η αγωγή για οποιαδήποτε αστική ή εμπορική διαφορά, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν συνολικά ένα χρονικό διάστημα για να καταθέσουν τα έγγραφά τους, να αντικρούσουν αυτά που υποστηρίζει ο αντίδικός τους και να προσκομίσουν ό,τι νομίζουν ότι θα συμβάλει στη διεκδίκησή τους για παροχή έννομης προστασίας.

 

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα γίνεται δίκη στο ακροατήριο και εφόσον ο δικαστής, που θα χρεώνεται την υπόθεση, κρίνει ότι απαιτείται η εξέταση και κάποιου μάρτυρα, θα τον καλεί σε ορισμένη ημέρα και χώρο για να τον εξετάσει. Οταν ο φάκελος της υπόθεσης συμπληρωθεί από τους διαδίκους, ο δικαστής θα μελετά το υλικό που έχουν προσκομίσει και σε συγκεκριμένο χρόνο θα εκδίδει την απόφασή του.

 

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές που προβλέπονται για τη σύντομη εκδίκαση όλων των διαφορών που προκύπτουν από τα διαζύγια, για την επιμέλεια, την επικοινωνία των παιδιών, τις περιουσιακές σχέσεις των συζύγων, ενώ το ίδιο θα συμβαίνει για εργατικές διαφορές, μισθωτικές, τροχαία ατυχήματα κ.ά.

 

Μαρ.Δ.

 

Scroll to top