marmara

27/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ART

Telegraph: Τα Γλυπτά θα είχαν καταλήξει θεμέλια κεμπαμπτζίδικου

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Τα Ελγίνεια ανήκουν στη Βρετανία, κυρία Κλούνεϊ», η βρετανική εφημερίδα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμάλ Αλαμουντίν- Κλούνεϊ με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στην ΑΘήνα.
      Pin It

Επίθεση στην Ελλάδα για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο εξαπολύει με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

«Εάν ο άθλιος λόρδος Έλγιν δεν είχε λεηλατήσει τα έργα τέχνης, θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα θεμέλια κάποιου κεμπαπτζίδικου της Αθήνας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο του δημοσιογράφου Τζέρεμι Πάξμαν, που σχολιάζει ότι την εποχή εκείνοι οι Αθηναίοι είχαν τη συνήθεια να καταστρέφουν τα μαρμάρινα αγάλματα για την παραγωγή ασβέστη και χρησιμοποιούσαν μέρη αυτών ως βάσεις για άλλα κτίσματα.

 

telegraph, marmara

 

Ειρωνικά σχολιάζεται και η πρόσφατη επίσκεψη της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ για τη νομική διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών:«Ο μισός πληθυσμός του κόσμου θεωρεί ότι την κυρία Κλούνεϊ μία από τις πιο τυχερές εν ζωή γυναίκες. Προς το παρόν δεν κινδυνεύει να χτυπηθεί από την αφάνεια στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλά τα αφεντικά της είναι αρκετά έξυπνα για να βάλουν εκπρόσωπό τους την πιο νέα δικηγόρο, επειδή καταλαβαίνουν ότι μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερες ίντσες στις στήλες των εφημερίδων από ό,τι οι ίδιοι», προστίθεται στο άρθρο.

«Θεωρώ ότι η πρόταση της κυρίας Κλούνεϊ για κάποιου είδους συμφωνία κατά την οποία το Βρετανικό Μουσείο θα δανείζει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα και η Αθήνα να δανείζει κάποιους κλασικούς θησαυρούς στο Λονδίνο είναι μάλλον γλαφυρή. Είναι σίγουρα προτιμητέα (…). Φυσικά, δεν θα ικανοποιεί αυτούς που ισχυρίζονται ότι κανένα έργο τέχνης δεν θα πρέπει να φεύγει από τη χώρα που γεννήθηκε (…)», καταλήγει το δημοσίευμα.

efsyn.gr

Scroll to top