27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαφτίζουν το ψάρι κρέας

Με την ανεκδοτολογική αναφορά στους καλόγερους του Μεσαίωνα, ο ΣΥΡΙΖΑ στιγματίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να μην ονομάσει μνημόνιο την επιτήρηση και την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης.
      Pin It

Με την ανεκδοτολογική αναφορά στους καλόγερους του Μεσαίωνα, ο ΣΥΡΙΖΑ στιγματίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να μην ονομάσει μνημόνιο την επιτήρηση και την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης

 

«Τον Μεσαίωνα οι καλόγεροι συνήθιζαν στις μεγάλες νηστείες να βαπτίζουν το κρέας ψάρι, ώστε και με τον Κύριο να τα έχουν καλά αλλά και η γαστέρα να είναι χορτάτη». Με τη μικρή αυτή, σχεδόν ανεκδοτολογική ιστορία σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το νέο μνημόνιο, τα νέα μέτρα και την παράταση της επιτήρησης από την τρόικα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως νέο… success story, στον αγώνα που καταβάλλει για να κερδίσει χρόνο.

 

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος σχολίαζαν ότι «η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης συνδυάζεται με αναδιανομή των υφιστάμενων πόρων», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού κατοχυρώνει τους πιστωτές, οδηγώντας τη χώρα δεμένη στις βουλές των Βρυξελλών».

 

Οπως μάλιστα επισήμανε σε συνέντευξή του ο Γ. Σταθάκης («Εφ.Συν.» 25/10), το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής είναι πραγματικό, αφού «διαπραγματεύεται μόνο τους όρους της πιστωτικής γραμμής, αλλά όπως γνωρίζουν καλά όλοι, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της σημερινής κυβέρνησης είναι πολύ περιορισμένα, αν υπάρχουν καθόλου».

 

Κοινός τόπος στην Κουμουνδούρου είναι πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται εγκλωβισμένος στην ίδια του την πολιτική, αφού μετά τη ΔΕΘ «διαψεύδονται σχεδόν καθημερινά και τα ψήγματα που είχε υποσχεθεί», ενώ από την άλλη πλευρά αποδεικνύεται ιδιαίτερα «δοτικός σε ό,τι απαιτούν οι δανειστές». Και στο ερώτημα που προκύπτει, δηλαδή σε τι μπορεί να ελπίζει ο πρωθυπουργός, η απάντηση είναι σαφής: «Ούτε στο καλό του άστρο, αν υποθέσουμε ότι αυτό το διέθετε».

 

Παραλυτικοί τριγμοί

 

Ταυτόχρονα οι «τριγμοί» που παρατηρούνται στη συγκυβέρνηση, εκτιμάται από τα στελέχη του κόμματος ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, είναι «πιθανόν σε σύντομο χρόνο να οδηγήσουν σε παραλυτικά φαινόμενα». Η επίθεση του Ευάγ. Βενιζέλου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανέφερε το παλαιό δίλημμα «ή εμείς ή αυτοί» στην εκσυγχρονισμένη της εκδοχή «ή με εμάς τους δοκιμασμένους ή με το άγνωστο» (όπου άγνωστο ο… ΣΥΡΙΖΑ), ερμηνεύεται ως η γραμμή άμυνας που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση για να ενεργοποιήσει τα φοβικά σύνδρομα τμημάτων της κοινωνίας.

 

«Είναι αναγκαία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή η οποία να θέλει και να μπορεί να διαπραγματευτεί», τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία απαντούν και στα σενάρια περί σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια: «Αν ο πρωθυπουργός επιδιώκει συνενόχους δεν θα τους βρει, εκλογές άμεσα».

 

Η αισιοδοξία τους για την έκβαση των εκλογών εδράζεται και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Η διαφορά σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue («Εφ.Συν.» 25/10) στις 8,5 μονάδες (ΣΥΡΙΖΑ 35,5%, έναντι 27% της Ν.Δ.) τονώνεται και από πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Economist το οποίο σημείωνε: «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τού δίνουν προβάδισμα μεταξύ 4% και 8%, ακόμα και υποστηρικτές της κυβέρνησης αρχίζουν να δέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει στις επόμενες εκλογές. Το ερώτημα που συζητείται έντονα είναι αν η αντιπολίτευση θα πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία ή θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με άλλα αριστερά κόμματα».

 

Οι προσπάθειες λοιπόν που καταβάλλονται πλέον είναι να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας ώστε «να μπορέσουμε μαζί με την κοινωνία να ανατάξουμε την κοινωνία», λένε στελέχη του κόμματος, τα οποία διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις «κολλάνε» στις ηλικίες «άνω των εξήντα». Εκεί που η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες η διαφορά υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αδιαμφισβήτητη. Το βάρος πέφτει λοιπόν στις 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ και στην επιτροπή προγράμματος η οποία θα κληθεί να ενσωματώσει παρατηρήσεις και προτάσεις στο τελικό κείμενο του προγράμματος, ώστε αυτό να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Και όπως έλεγε έμπειρο στέλεχος, «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στα… τιμημένα γερατειά, να μην τα φοβίσουμε και ταυτόχρονα να δείξουμε ότι είμαστε δίπλα τους».

 

…………………………………………………………

 

Η κατά Σαμαρά …κανονικότητα

 

Ο κ. Σαμαράς παρουσιάζει τη νέα μνημονιακή συμφωνία ως επιστροφή στην «κανονικότητα» και ως «έξοδο» από το μνημόνιο. Οπως όμως και να τη βαφτίσει, οι δεσμεύσεις που περιέχει προς τους δανειστές και η επιτήρησή τους συγκροτούν μια νέα μνημονιακή θηλιά λιτότητας στην οικονομία και την κοινωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως «είναι ξεκάθαρο ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους το μνημονιακό έγκλημα. Σε αυτό το έγκλημα δεν θα βρουν συνένοχους. Μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα καταργήσει τα μνημόνια και θα διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Scroll to top