27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πλημμύρα μπορεί να… περιμένει

Η Περιφέρεια Αττικής αύξησε το κονδύλι του προϋπολογισμού της για αντιπλημμυρικά έργα κατά 10 εκατ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση «ξέχασε» να καλέσει τη Ρένα Δούρου στην πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη. Τώρα, ζητάει τα ρέστα για την καταστροφή.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι της δυτικής Αθήνας, οι οποίοι μετρούν για ακόμη μια φορά πληγές που «άνοιξε» μια ξαφνική θεομηνία. Εκτεταμένες οι ζημιές που προκάλεσε η νεροποντή σε οικίες, οικοσκευές και επιχειρήσεις. Ο Δήμος Αχαρνών κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ανάλογο αίτημα έχει καταθέσει και ο Δήμος Ιλίου, όπου έμειναν άστεγες οικογένειες. Ζημιές κατέγραψε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και στους δήμους Αγ. Αναργύρων–Καματερού, Αγ. Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας–Κερατσινίου, Ελευσίνας, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Νίκαιας–Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου. Συνολικά κατεγράφησαν ζημιές σε 580 ακίνητα και 168 οχήματα.

 

Η αντιπλημμυρική προστασία παραμένει ζητούμενο. Η Περιφέρεια Αττικής στο τελευταίο συμβούλιο είχε την «τραγική διορατικότητα» να αυξήσει το κονδύλι για τα αντιπλημμυρικά έργα κατά 10 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού της. Αποκλείστηκε, όμως, από την πρώτη έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης των πλημμυρών, η οποία -μάλιστα- πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Η παράταξη της Ρένας Δούρου κατηγορεί την κυβέρνηση για «παλαιοκομματικές αντιλήψεις για δημιουργία εντυπώσεων στα συντρίμμια κατεστραμμένων περιουσιών».

 

Σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών θα διαβιβάσει τα στοιχεία των ζημιών στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας την άμεση αποδέσμευση κονδυλίων προς τους δήμους ύψους μέχρι 1 εκατ. ευρώ, για την αποκατάστασή τους. Ηδη, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου ανακοίνωσε την έκδοση του πρώτου έκτακτου βοηθήματος 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό και οικονομική ενίσχυση 1.174-5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής. Δημοτικές αρχές αναφέρουν ότι έχουν υποβάλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.

 

Στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος. Απαιτείται: Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στον δήμο, βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου ότι η κατοικία επλήγη, αίτημα του δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, ενώ δεν τέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια (για το σύνολο της διαδικασίας επισκεφθείτε: http://archive.efsyn.gr/?p=247106).

 

Εντός της ημέρας, επίσης, θα ολοκληρωθεί από πλευράς Περιφέρειας Αττικής ο σχεδιασμός χαρτών πληγεισών περιοχών και θα συνταχθούν οι σχετικές τεχνικές εκθέσεις που θα διαβιβαστούν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση οριοθέτησης των περιοχών εντός των οποίων θα αποζημιωθούν τα θύματα οι πληγέντες. Ωστόσο, ήδη ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης, γνωστοποίησε στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών τις πληγείσες περιοχές. Σήμερα, επίσης, ύστερα από αίτηση των επιχειρήσεων, θα ξεκινήσουν οι καταγραφές των ζημιών που προκλήθηκαν, από επιτροπές της Περιφέρειας.

 

Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις αποζημίωσης στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15 –17, τηλ. επικοινωνίας 213 2063663, 213 2063655). Παράλληλα, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δήμου Ιλίου, η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να συμβάλει στη στέγαση δέκα οικογενειών που έμειναν άστεγες λόγω των πλημμυρών.

 

Σύμφωνα με δημάρχους της Δυτικής Αθήνας, ο κίνδυνος υπερχείλισης ρεμάτων ελλοχεύει πάντα. Συμφωνούν ότι η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Πρόκειται για έργο που έχει ξεκινήσει το 2012 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Περιλαμβάνει την πλήρη υπογειοποίηση του ρέματος, που πλέον θα κυλά μέσα από αγωγό μεγάλης διατομής.

 

Ομως, τα παράπλευρα ρέματα υπερχειλίζουν σε κάθε έντονη νεροποντή. Κάτι ανάλογο έγινε τον περασμένο Νοέμβρη. Στην πρόσφατη πλημμύρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Φυλής, κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι στο Ζεφύρι υπήρχαν σοβαρότατες ζημιές στα πρανή του ρέματος Εσχατιάς, σε μήκος 800 μέτρων. Είχαν γκρεμιστεί τοιχία που κατέστρεψαν και τμήμα της οδού Ανεξαρτησίας.

 

Ο φόβος που επικρατεί στη δυτική Αθήνα είναι ότι στην επόμενη θεομηνία, το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο και, ίσως, κοστίσει ανθρώπινες ζωές…

 

Scroll to top