xaris-georgiadis

27/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

«Πάμε καλά» λέει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών

«H ύφεση έχει διανύσει τον κύκλο της, η ανεργία καταγράφει πτώση μετά το 2008 και τα δημόσια οικονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο» υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών .
      Pin It

Ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Άκης Φάντης

Οι διαδοχικές αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους καθώς και το αποτέλεσμα των stress tests αποτελούν αντανάκλαση της καταγεγραμμένης πλέον διόρθωσης της κυπριακής οικονομίας, τόνισε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή τα επιτυχή αποτελέσματα των stress tests για τις κυπριακές τράπεζες ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι, «η ύφεση έχει διανύσει τον κύκλο της, η ανεργία καταγράφει πτώση μετά το 2008 και τα δημόσια οικονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο». Σημείωσε ωστόσο ότι «έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».

Σε ότι αφορά την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων στις τράπεζες ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει χρονικός προσδιορισμός για την άρση των τελευταίων περιορισμών.

Επεσήμανε ότι οι τράπεζες διαθέτουν αυξημένη διαθέσιμη ρευστότητα και διαμορφώνονται οι συνθήκες για να επαναρχίσει η προσφορά προς την πραγματική οικονομία με την απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν αξιόπιστες προτάσεις για χρηματοδότηση.

Η εποχή που παραχωρούνταν αλόγιστα δάνεια, σημείωσε, έχει περάσει και δεν πρόκειται να επιστρέψει. Υπενθύμισε ότι οι τράπεζες έχουν διοχετεύσει στην αγορά €60 δισ. ως δάνεια, που αποτελεί τεράστιο ποσό σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.

Κληθείς να σχολιάσει την εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με το επίμαχο νομοθέτημα της εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων και αποτελεί αγκάθι για το οικονομικό πρόγραμμα, ο υπουργός οικονομικών περιορίστηκε να πει ότι δεν θεωρεί παράλογο στην εφαρμογή ενός τόσου σοβαρού προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης μίας οικονομίας να προκύψουν και κάποια ζητήματα για τα οποία να καταγράφονται και πολιτικές διαφωνίες.

«Ελπίζω ότι και σε αυτές τις διαφωνίες θα μπορέσουμε να τις διαχειριστούμε υπεύθυνα και να βρούμε διέξοδο».
efsyn.gr

Scroll to top