27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Επιθεώρηση Εργασίας μηνύει τον Μπακατσέλο

Ο εκδότης της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» έχει αφήσει απλήρωτους 125 εργαζόμενους.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Μήνυση σε βάρος του εκδότη και γνωστού επιχειρηματία της βόρειας Ελλάδας, Αλέξανδρου Μπακατσέλου, καταθέτει η Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς έχει αφήσει απλήρωτους 125 εργαζόμενους στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».

 

Την απόφαση αυτή κοινοποίησε εγγράφως στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων η αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την επιβολή ποινικών κυρώσεων σε βάρος του εκδότη Αλέξανδρου Μπακατσέλου, καθώς διαπίστωσε ότι αυτός δεν προτίθεται να καταβάλει τις συσσωρευμένες οφειλές του προς τους εργαζόμενους, οι οποίες πλέον αντιστοιχούν σε μισθούς Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2014.

 

Επειτα από αναβολή τριών ημερών, η υπόθεση των απλήρωτων εργαζομένων του «Αγγελιοφόρου» συζητήθηκε τελικώς την Παρασκευή, σε κλίμα έντασης, παρουσία του εκπροσώπου του Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, γενικού διευθυντή Παντελή Χαλβατζάκη, του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ, Τάσου Φωκιανίδη, και δικηγόρου των σωματείων της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ.

 

Η παρέμβαση του ΣΕΠΕ οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» εμφανίστηκε αδιάλλακτη και, διά του κ. Χαλβατζάκη, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να πληρώσει… ούτε ένα ευρώ στο προσωπικό που απασχολεί.

 

Ο γενικός διευθυντής ισχυρίστηκε ότι είναι πρακτικά αδύνατη η καταβολή έστω και μέρους των οφειλομένων στους εργαζόμενους, επικαλούμενος για άλλη μία φορά τη δύσκολη, όπως είπε, οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Μάλιστα, μεταθέτοντας τις ευθύνες στους εργαζόμενους, ανέφερε ότι από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αυτοί έκαναν κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν χαθεί έσοδα άνω των 150.000 ευρώ για την εταιρεία.

 

Η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» υπενθύμισε ότι σε 15 ημέρες θα παρουσιάσει «σχέδιο επιβίωσης» της εταιρείας, το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων, την περαιτέρω συρρίκνωση του προσωπικού, μέσω απολύσεων και εθελούσιων αποχωρήσεων και τη συμπίεση των αποδοχών όσων απομείνουν σε ποσοστό 40% ή και περισσότερο.

 

«Ανακόλουθοι και ασυνεπείς»

 

Σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτού του σχεδίου, τα διαθέσιμα κεφάλαια για την καταβολή αποζημιώσεων θα εξευρεθούν από τις τράπεζες, που τώρα δανειοδοτούν την εταιρεία.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, Τάσος Φωκιανίδης, έκανε λόγο για ανακολουθία και ασυνέπεια, όσον αφορά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι, πρόσθεσε, έχουν επιδείξει τη μέγιστη δυνατή ανοχή.

 

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η εργοδοσία συστηματικά κατά τους τελευταίους 12 μήνες καθυστερεί την καταβολή μισθών για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, αν και οι εργαζόμενοι έχουν συναινέσει με την υπογραφή τους σε μισθούς χαμηλότερους κατά 25% έως 30%.

 

Οι εκπρόσωποι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας απηύθυναν συστάσεις για να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση, όσον αφορά τις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά ζητήματα της εταιρείας. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των δύο πλευρών και έχοντας στα χέρια τους τον αναλυτικό κατάλογο με τις οφειλές της εταιρείας σε κάθε εργαζόμενο, διαπίστωσαν ότι στοιχειοθετούνται παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που επισύρουν ποινικές κυρώσεις.

 

Για τον λόγο αυτό, γνωστοποίησαν ότι θα υποβάλουν αμέσως στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά κατά του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας, εκδότη και επιχειρηματία Αλέξανδρου Μπακατσέλου.

 

Scroll to top