27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υδάτινες γέφυρες ενημέρωσης

Ενα πρόγραμμα για την επιμόρφωση και την ευαισθητοποίηση πολιτών και αρμόδιων φορέων στα θέματα της υδατικής διαχείρισης.
      Pin It

Ενα πρόγραμμα για την επιμόρφωση και την ευαισθητοποίηση πολιτών και αρμόδιων φορέων στα θέματα της υδατικής διαχείρισης

 

Παρά το γεγονός ότι η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελεί πλέον κοινό τόπο, στη χώρα μας σημειώνεται αναλογικά μεγαλύτερη κατανάλωση νερού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

To γεγονός αυτό συνδέεται άρρηκτα με μια σειρά παραγόντων, όπως είναι οι συνήθειες, η περιβαλλοντική μας συνείδηση, οι υποδομές στα κτίρια και στην πόλη, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο κ.ά. Ο συνδυασμός των πιο πάνω παραγόντων αναδεικνύει την ανάγκη συστηματικής και ουσιαστικής ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των αρμόδιων φορέων στα θέματα της υδατικής διαχείρισης.

 

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) ξεκινούν μια προσπάθεια εστιασμένη στην προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό, το πρόγραμμα «ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!».

 

Η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στους δήμους Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κοζάνης, Λαμίας, Λάρισας, Ρεθύμνου, Σερρών και Σύρου και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) για την Ελλάδα.

 

Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος επιδιώκεται μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς χώρους, εργαστήρια ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών με φορείς και πολίτες, δια-δραστικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια του στελεχικού προσωπικού των επιχειρήσεων ύδρευσης/αποχέτευσης σε θέματα επικοινωνίας, εκπαίδευσης και διαβούλευσης με τους πολίτες.

 

Κρίσιμη παράμετρος του προγράμματος «ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ» είναι η δικτύωση φορέων και πολιτών, που θα δημιουργήσει «γέφυρες» επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών φορέων διαχείρισης νερού και της Κοινωνίας των Πολιτών, μεταξύ των ίδιων των επιχειρήσεων ύδρευσης/αποχέτευσης καθώς και μεταξύ λοιπών τοπικών φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του αστικού νερού. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια μέχρι τον Ιανουάριο του 2016.

 

Για τη βέλτιστη υλοποίηση της διαβούλευσης και των συμμετοχικών διαδικασιών έχει ήδη καταρτιστεί ειδικό ερωτηματολόγιο προς τους πολίτες με στόχο την καταγραφή των βασικών ζητημάτων και των δυνατοτήτων διαχείρισης του αστικού νερού στην περιοχή τους.

 

Τάσος Σαραντής

 

Scroll to top