27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ:

Κέρδος για όλους η λύση του Κυπριακού

Ο Κύπριος πρόεδρος περιέγραψε τον μόνο ρεαλιστικό τρόπο για να έχουν και οι Τουρκοκύπριοι οφέλη από το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ.
      Pin It

Λευκωσία Ανταπόκριση: Ακης Φάντης

 

Η μόνη ρεαλιστική οδός για να απολαύσουν και οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη από το φυσικό αέριο, όταν και εφόσον υπάρξουν, είναι η λύση του Κυπριακού. Αυτό διακήρυξε σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και διεμήνυσε στην Τουρκία ότι αν πράγματι ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και όχι για δικές της επεκτατικές βλέψεις, θα πρέπει να εργαστεί για την εκτόνωση της κρίσης, που η ίδια έχει προκαλέσει.

 

Ομιλία σε αγωνιστές της ΕΟΚΑ

 

Σε ομιλία στη σύναξη των αγωνιστών ΕΟΚΑ για τη Μέρα Μνήμης Κρατητηρίων, την οποία ανέγνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε την Αγκυρα, αν επιθυμεί πραγματικά τη λύση, να προχωρήσει αμέσως στην ακύρωση των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ, έτσι ώστε να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία και να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο.

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέδειξε ότι με την απαράδεκτη πρόκλησή της, μερικά μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, η Τουρκία όχι μόνο παραβίασε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, αλλά διέψευσε και όσους πίστεψαν στις διαβεβαιώσεις της τουρκικής ηγεσίας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και κατέρριψε κάθε ισχυρισμό για τις καλές, δήθεν, προθέσεις της. Εξήγησε ότι οι ενέργειες της Αγκυρας, εις βάρος των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν του επέτρεπαν να μετάσχει, υπό την απειλή των τουρκικών πολεμικών, στον διάλογο. Η επιθυμία, η βούληση και η αποφασιστικότητα για επίλυση του Κυπριακού είναι παραπάνω από δεδομένες, αλλά η συμμετοχή σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της αποκλείεται. Τόνισε ότι το καθαρό και ειλικρινές αυτό μήνυμα οφείλουν να το λάβουν όσοι έχουν πεισθεί για τις δήθεν καλές προθέσεις της Τουρκίας, και η ίδια η Αγκυρα. Ο πρόεδρος επισήμανε ότι αναμένει την έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη των φίλων και συμμάχων στην αντιμετώπιση των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων. Εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζοντας ότι η Κύπρος προσδοκά η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβει πρακτική μορφή έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

 

Scroll to top