27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το απόλυτο ξεπούλημα στη βρόμικη βιομηχανία»

Σχολιάζοντας τους στόχους που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας, η Greenpeace τόνισε ότι «οι στόχοι είναι τόσο γελοίοι που το μόνο ευχάριστο είναι ότι πιθανότατα θα ξεπεραστούν σε φιλοδοξία από τις ίδιες τις εξελίξεις».
      Pin It

Σχολιάζοντας τους στόχους που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας, η Greenpeace τόνισε ότι «οι στόχοι είναι τόσο γελοίοι που το μόνο ευχάριστο είναι ότι πιθανότατα θα ξεπεραστούν σε φιλοδοξία από τις ίδιες τις εξελίξεις»

 

Ως χαμηλής φιλοδοξίας χαρακτηρίζει η Greenpeace τους στόχους που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να κινδυνεύει να μείνει ουραγός σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμηση ενέργειας.

 

«Εκτός τόπου και χρόνου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέταξαν σανίδα σωτηρίας στη βρόμικη ενέργεια, παρά τη δεδομένη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας στις επενδύσεις χαμηλού άνθρακα», επισημαίνει η οργάνωση, που αναφέρει και ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει και η ελληνική κυβέρνηση, με την αρνητική μεταστροφή της τελευταίας στιγμής, η οποία θέτει ανοιχτά σε κίνδυνο την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς η χώρα μας ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 17 δισ. ευρώ για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

 

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Πολωνίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε τρεις ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους έως το 2030: τουλάχιστον 40% μείωση εγχώριων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), τουλάχιστον 27% ΑΠΕ, τουλάχιστον 27% εξοικονόμηση ενέργειας. Η παράλογη παράταση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα δεν θα κοστίσει μόνο στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αλλά και πολλά εκατοντάδες δισ. ευρώ από το εισόδημα των Ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, θα υπονομεύσει σε σημαντικό βαθμό τη διεθνή προσπάθεια προς επίτευξη Συμφωνίας για το Κλίμα το 2015 στο Παρίσι.

 

«Πρόκειται για το απόλυτο ξεπούλημα στη βρόμικη βιομηχανία. Οι στόχοι είναι τόσο γελοίοι που το μόνο ευχάριστο είναι ότι πιθανότατα θα ξεπεραστούν σε φιλοδοξία από τις ίδιες τις εξελίξεις. Η Ευρώπη πλέον θα κατέβει με άδεια χέρια στην κρίσιμη, κλιματική σύνοδο του ΟΗΕ του χρόνου στο Παρίσι, όπου η παγκόσμια κοινότητα θα διαπραγματευτεί τη σωτηρία της από την ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δυστυχώς δεν ήταν τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη κάνει πράξη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια: χειρόφρενο στην καθαρή ενέργεια, υποκρισία για την εξοικονόμηση ενέργειας και προσπάθεια σύνδεσης του μέλλοντος της Ελλάδας με ακόμα περισσότερα ορυκτά καύσιμα», κατέληξε ο Τάκης Γρηγορίου.

 

Τάσος Σαραντής

 

Scroll to top