Katainen-Jyrki

28/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Συμβιβαστική λύση για τους προϋπολογισμούς Γαλλίας, Ιταλίας

Η Κομισιόν δεν «έστειλε πίσω» τα στοιχεία που κατέθεσαν Παρίσι και Ρώμη. Προηγουμένως, Γαλλία και Ιταλία είχαν τροποποιήσει τους προϋπολογισμούς τους με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί από την Ε.Ε.
      Pin It

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποδεχθεί προσωρινά και μη στείλει πίσω για «μεγάλες διορθώσεις» τους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας, λέγοντας την Τρίτη ότι κανένα από τα κράτη της ζώνης του ευρώ που είχαν υποβάλει τα σχετικά έγγραφα για το επόμενο έτος, δεν παραβίασε σοβαρά τους κανόνες της Ε.Ε. για τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Η απόφαση αυτή της Κομισιόν έρχεται μετά την υποχώρηση της Ρώμης και του Παρισιού, οι οποίες είχαν τροποποιήσει τους προϋπολογισμούς τους με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί από την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Κομισιόν βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με Γαλλία και Ιταλία.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί οριστικά, καθώς η Κομισιόν έχει το περιθώριο να αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω μέτρα, πρόστιμα ή πιέσεις για τις 16 χώρες που υποβάλλουν προϋπολογισμούς για το 2015, ως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ θα πρέπει οι χώρες να λάβουν την έγκριση και από τα άλλα κράτη-μέλη.

Γαλλία και Ιταλία νιώθουν ήδη πιο «ανακουφισμένες», καθώς βρίσκονται πιο κοντά στον στόχο της έγκρισης των προϋπολογισμών τους. Ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες εντός της Κομισιόν, ειδικά για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε το Παρίσι.

Με βάση τα παραπάνω, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε σήμερα: «Θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι οι εν λόγω κράτη μέλη έχουν ανταποκριθεί εποικοδομητικά στις ανησυχίες μας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν,  χαιρέτισε την απόφαση της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι ο «εποικοδομητικός διάλογος» με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2015 θα συνεχιστεί.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters

Scroll to top