Cyprus-AOZ-1

28/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Άιντα: Πιο περίπλοκο το Κυπριακό λόγω υδρογονανθράκων

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε το Κυπριακό ως πολυδιάστατο πρόβλημα, το οποίο – όπως ανέφερε – θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκο λόγω των υδρογονανθράκων.
      Pin It

Λευκωσία-Ανταπόκριση Άκης Φάντης
Αισιοδοξία ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν δεν βρεθεί λύση στο τραπέζι των συνομιλιών, δεν θα μπορεί να βρεθεί καμία άλλη λύση.

Μιλώντας στην Άγκυρα, ύστερα από συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Άιντα χαρακτήρισε το Κυπριακό πολυδιάστατο πρόβλημα, το οποίο όπως ανέφερε, θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκο λόγω των υδρογονανθράκων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για «παράθυρο ευκαιρίας» στο Κυπριακό, το οποίο δεν θα παραμείνει ανοικτό επ' αόριστον και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα να επιδείξουν βούληση για λύση. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Τουρκία, εξακολουθεί να έχει πολιτική βούληση για λύση και συνεχίζει να διατηρεί την εποικοδομητική της στάση.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Άιντα είχε συνάντηση μιάμισης ώρας και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Από την Άγκυρα, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αναχώρησε για τη Γενεύη, ενώ στις έξι Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα. Την επομένη θα επισκεφθεί τη Λευκωσία για επαφές με τις δύο κοινότητες.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, στόχος των επαφών του Άιντα είναι η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Σχετικά θέματα:

 

 

efsyn.gr

 

Scroll to top