29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το εθνικό μας φρόνημα πίσω από τα κάγκελα

Για λίγους κι εκλεκτούς φαίνεται πως είναι η εθνική υπερηφάνεια, στην οποία στόχευε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, αφού τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας προκάλεσαν την αντίδραση και των... αστυνομικών.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

ΕUROKINISSI

ΕUROKINISSI

Εθνική ανάταση και γύρω γύρω κάγκελα! Παρέλαση-παράσταση χθες στη Θεσσαλονίκη, με τον κόσμο να παρακολουθεί μουδιασμένος τις «τρελές» πτήσεις των F-16, μακριά από την «αποστειρωμένη» εξέδρα των επισήμων, που προστάτευαν 2 χιλιάδες αστυνομικοί. Τα υπερβολικά μέτρα ασφαλείας, που ξεκίνησαν από την προχθεσινή μαθητική παρέλαση, δημιουργώντας αλγεινές εντυπώσεις, έφθασαν να προκαλέσουν ώς και τους ίδιους τους αστυνομικούς, που εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση.

 

Εξοπλιστικά και μίζες

 

Και μπορεί οι ακριβείς χειρισμοί των πιλότων να μάγεψαν τον κόσμο με τα επικίνδυνα ακροβατικά τους και μπορεί το πειθαρχημένο βήμα των ενστόλων να έπεισε για τον επαγγελματισμό τους, αλλά δεν ήταν και λίγοι οι πολίτες που βλέποντας όλα αυτά σκέφτηκαν τις προμήθειες που τσέπωσαν κάποιοι πολιτικοί από τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ οι ίδιοι δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα…

 

Κατά τα λοιπά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, παρακολούθησε την παρέλαση μακριά από τον κόσμο, που δεν επιτρεπόταν να πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από την εξέδρα.

 

Πολύ ικανοποιημένος ο κ. Παπούλιας, χαρακτήρισε την παρέλαση εξαιρετική και τόνισε πως «αποτελεί ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα, οι Ενοπλες Δυνάμεις, ο λαός της, όλοι είμαστε πολύ δυνατοί και είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε κάθε απειλή. Εύχομαι με ενότητα, αλληλεγγύη, αγάπη ο ένας στον άλλο να ξετυλίξουμε τις αρετές που δείξαμε και στον πόλεμο του 1940. Αν ξετυλίξουμε αυτές τις αρετές είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση. Δεν θα μας νικήσουν. Υποφέρουμε, το ξέρω. Αλλά δίνουμε τη μάχη για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα τα ξεπεράσουμε».

 

Ευχαριστημένος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σημείωσε: «Κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η Ελλάδα, πέρα και πάνω από την κρίση, παραμένει παράγοντας σταθερότητας και εγγύησης στην περιοχή μας που δοκιμάζεται».

 

Δηλώσεις στο ίδιο πνεύμα έκαναν ακόμη ο Γιάννης Τραγάκης, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, ο ΥΜΑΘ Γιώργος Ορφανός και αρκετοί άλλοι. Στο μεταξύ, εκτός από τον κόσμο που συνεχώς σχολίαζε αρνητικά τα υπερβολικά μέτρα ασφαλείας και την «αναίδεια» των πολιτικών, τους οποίους έλουζε με διάφορα επίθετα, αγανακτισμένοι από την κατάσταση εμφανίστηκαν ώς και οι αστυνομικοί!

 

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης δηλώνει ευθέως την «έντονη αντίθεση και αγανάκτησή της για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι αστυνομικοί ως μέτρα τάξης, στις δύο καθιερωμένες παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη μας»! Οπως υποστηρίζουν, «έχει ξεπεράσει κάθε υπηρεσιακό “μέτρο” και “ισορροπία” σε ποσοτικό επίπεδο η χρησιμοποίηση τεράστιου αριθμού αστυνομικών, η χρήση κιγκλιδωμάτων, ο αποκλεισμός δημοσίων χώρων από κάγκελα, υπηρεσιακά λεωφορεία και αστυνομικούς για τους πολίτες και γενικά τα αστυνομικά μέτρα χαρακτηρίζονται από όλη την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης ως υπερβολικά». Υπό αυτές τις συνθήκες καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι:

 

● Τεράστιος αριθμός αστυνομικών χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση των παρελάσεων. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι προφανώς περισσότεροι θα είναι οι αστυνομικοί από τους πολίτες που θα παρακολουθήσουν την παρέλαση.

 

● Επίσης μεγάλος είναι ο αριθμός των διμοιριών ΥΑΤ και ΥΜΕΤ, αφού για τη διενέργεια της παρέλασης μετακινήθηκαν και διμοιρίες από την Αθήνα και από άλλους νομούς της χώρας. Παρέλαση με διμοιρίες δεν συνδυάζονται στα μάτια κανενός ανθρώπου.

 

● Το οικονομικό κόστος από τη χρησιμοποίηση όλων αυτών των δυνάμεων και των μετακινήσεων ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Ας μας ενημερώσουν οι υπεύθυνοι ποιο είναι το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος πολίτης.

 

● Δεν επιθυμούμε οι αστυνομικοί να χρησιμοποιούνται, σε καμία περίπτωση, ως ανθρώπινες ασπίδες και ως αριθμοί για να καλύψουν ορισμένοι, που εκτιμούν υπερβολικά τα γεγονότα, τις τυχόν ευθύνες τους.

 

Είχε προηγηθεί την περασμένη Δευτέρα μια σιδηρόφρακτη μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης, υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ. Αντί να προκαλέσει χαμόγελα και υπερηφάνεια στους γονείς που είχαν πάει να καμαρώσουν τα παιδιά τους, δημιούργησε αγανάκτηση, εκνευρισμό και αρνητικά σχόλια. Μεταξύ των… αγανακτισμένων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που «τα ‘ψαλαν» όταν κατέβηκαν από την εξέδρα των επισήμων.

 

«Τόσο κατά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όσο και κατά τη μαθητική παρέλαση, τα μέτρα ήταν υπερβολικά και απαράδεκτα. Τα μέτρα αυτά δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με την ουσία του τριημέρου. Οφείλουν όλοι να σεβαστούν το γεγονός ότι οι Θεσσαλονικείς πρέπει ανεμπόδιστα να συμμετέχουν και να εορτάσουν την τριπλή εορτή της Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο Γιάννης Μπουτάρης. «Εγώ ιδεολογικά είμαι εναντίον έτσι κι αλλιώς. Ενα πράγμα που με ενόχλησε ιδιαίτερα είναι τα κάγκελα. Γιατί τις κάνουμε τις παρελάσεις; Για να τις βλέπουμε μεταξύ μας; Γίνονται που γίνονται, αν δεν τις βλέπει ο κόσμος, τι νόημα έχει;» τόνισε.

 

Scroll to top