29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαθητιώσα νεολαία διά… ολίγους

Για να μην αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση, μειώθηκε ο χρόνος της παρέλασης, με τη συμμετοχή μόνο σημαιοφόρων και παραστατών, αλλά κι αυτούς οι γονείς τους δεν μπόρεσαν να τους καμαρώσουν ελέω αστυνομικών μέτρων.
      Pin It
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για να μην αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση, μειώθηκε ο χρόνος της παρέλασης, με τη συμμετοχή μόνο σημαιοφόρων και παραστατών, αλλά κι αυτούς οι γονείς τους δεν μπόρεσαν να τους καμαρώσουν ελέω αστυνομικών μέτρων

 

Παρέλαση… για λίγους και πάλι ήταν η χθεσινή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Τα ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας, αλλά και η περιορισμένη συμμετοχή των μαθητών, καθώς επετράπη η συμμετοχή μόνο σημαιοφόρων και παραστατών, είχαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παρουσία πολιτών. Παρήλασαν, επίσης, πρόσκοποι και αθλητές των Special Olympics. Αυτό, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, έγινε για λόγους χρονικού περιορισμού της παρέλασης. Κάτι που προφανώς είχε στόχο να περιορίσει την πιθανότητα να εκφραστούν αποδοκιμασίες προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, τα εμβατήρια της φιλαρμονικής συνοδεύτηκαν από αγωνιστικά συνθήματα σχολικών φυλάκων που συγκεντρώθηκαν στο κάτω μέρος της πλ. Συντάγματος, στο ύψος της Ερμού.

 

Για μία ακόμη φορά εφαρμόστηκαν τα μέτρα ασφαλείας των τελευταίων ετών. Ισχυρές οι αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα. Κάγκελα εμπόδιζαν την πρόσβαση στην πλατεία και στη λεωφ. Αμαλίας, όπου βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων. Μερικές δεκάδες επίσημοι, σε ένα άδειο φόντο, συνέθεταν την εικόνα της παρέλασης μπροστά από τη Βουλή. Οι συγγενείς και οι φίλοι των μαθητών είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρέλαση από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου και κάτω. Γονείς διαμαρτυρήθηκαν για τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας και αναρωτήθηκαν για το νόημα της παρέλασης εντός αστυνομικού κλοιού.

 

Γύρω στις 11.00, οπότε και ξεκίνησε η παρέλαση, σχολικοί φύλακες προχώρησαν σε μία ακόμη αγωνιστική παρέμβαση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των απολύσεων. Υπενθυμίζεται το πάγιο αίτημά τους για επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων τους και των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων.

 

Η παρέλαση διήρκεσε περίπου 35 λεπτά. Μετά το τέλος της, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ευχήθηκε να είναι «η τελευταία φορά που οι επέτειοι θα γιορτάζονται με αυτά τα μέτρα ασφαλείας». Χαρακτήρισε, όμως, τα χθεσινά μέτρα «απαραίτητα», ενώ παρέπεμψε σε άλλες «μέρες για να μπορέσει καθένας να εκφράσει μέσα στα όρια του Συντάγματος τις διαφωνίες του και να πει τις απόψεις του». Εν τω μεταξύ ο υπουργός δεν παρέστη στη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε πριν από την παρέλαση στον ναό του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Σύμφωνα με τον ίδιο η (σ.σ. αυτονόητη) παρουσία του στη δοξολογία δεν είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά του. Παρ’ όλα αυτά, μετά την απουσία κυβερνητικού στελέχους από τη δοξολογία, ο υπουργός θεώρησε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ!

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

Scroll to top