29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον «Πυρπολητή» ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τη νέα ιδιότητά του, θα συμμετάσχει σε άσκηση στον Αργοσαρωνικό που διεξάγεται σε περίοδο μεγάλης έντασης της τουρκικής προκλητικότητας.
      Pin It
REUTERS

REUTERS

Παρουσία του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κι ενώ η Τουρκία οξύνει την αντιπαράθεσή της με τη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί αύριο στον Αργοσαρωνικό η ένατη για φέτος διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής» με σενάριο την ανακατάληψη νησίδας.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, πραγματοποιεί την επίσκεψή του στην Ελλάδα με τη νέα του ιδιότητα, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί την Αγκυρα. Κατά την εδώ παραμονή του, θα γίνει δεκτός ως «αρχηγός κράτους», ενώ έπειτα από πρόσκληση του Δημήτρη Αβραμόπουλου θα παρακολουθήσει και τη διακλαδική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί από Δυνάμεις Ταχείας Αντιδράσεως του ΓΕΕΘΑ.

 

Το σενάριο της άσκησης

 

Σύμφωνα με το σενάριο, ελληνικό έδαφος έχει καταληφθεί από ξένη δύναμη και με πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα ο ελληνικός στρατός θα αντεπιτεθεί και θα προσπαθήσει να ανακαταλάβει το έδαφος. Το σκηνικό πολέμου θα στηθεί στον Αργοσαρωνικό, μάλλον πλησίον της Υδρας και στην άσκηση αναμένεται να συμμετέχουν: 4 φρεγάτες, 6 πυραυλάκατοι με κατευθυνόμενους πυραύλους, το υποβρύχιο «Παπανικολής», 2 κανονιοφόροι, 1 ελικόπτερο Chinook, 1 μεταφορικό ελικόπτερο NH-90, 2 Apache, άνδρες Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών και ειδικό τμήμα Αλεξιπτωτιστών, άνδρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Αποστολών του Π.Ν. και μαχητικά αεροσκάφη των Μοιρών του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

 

Την άσκηση αναμένεται επίσης να παρακολουθήσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, όπως αναφέρουν πληροφορίες, και θα αναλάβει μετά την αποχώρηση Δημήτρη Αβραμόπουλου, το υπουργείο Αμυνας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες μεγάλος αριθμός τουρκικών σκαφών επιφανείας (φρεγάτες Perry, ΜΕΚΟ και κορβέτες) αλλά και πυραυλάκατων κλάσης Kilic και υποβρυχίων Τype 209 απέπλευσαν από τον ναύσταθμο της Μαρμαρίδας (Ακσάζ) και πραγματοποίησαν άσκηση ανοιχτά της Ρόδου και του Καστελορίζου για να «απαντήσει» την περασμένη Δευτέρα (20/10) η ελληνική πλευρά με ιπταμένα μέσα της Π.Α. έπειτα από εικονική εγκατάλειψη σε «απομακρυσμένη περιοχή του FIR Αθηνών».

 

Παραμονή μάλιστα της 28ης Οκτωβρίου η Αγκυρα προχώρησε σε ακόμη μια πρόκληση, καθώς έξι F-16 της πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος και σε μια περίπτωση εξαιρετικά χαμηλά -σε ύψος μόλις 500 ποδών.

 

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε σχηματισμός 6 αεροσκαφών F-16 της τουρκικής Π.Α. εισήλθε στις 13.11 στο FIR Αθηνών μεταξύ Ν. Λέσβου και Ν. Χίου και εξήλθε στις 13.44 νότια Ν. Σάμου. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοια, Μακρονήσι και το Αγαθονήσι.

 

Εν τω μεταξύ στην Κύπρο οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τις προκλητικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ στο θαλάσσιο «οικόπεδο» 2 με το «Μπαρμπαρός» να σαρώνει την περιοχή, όχι μόνο με τη συνοδεία τουρκικών φρεγατών αλλά και με υποβρύχιο.

 

Η παρουσία του επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από πλοία της UNFIL που έκαναν έρευνες για τον εντοπισμό των δύο επιβαινόντων του αεροσκάφους Diamond DA42 που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λάρνακας την περασμένη εβδομάδα.

 

Υποβρύχιο εντός ΑΟΖ

 

Τα ανθυποβρυχιακά συστήματα των πλοίων που κλήθηκαν για βοήθεια στις έρευνες «ανίχνευσαν» το τουρκικό υποβρύχιο να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Μετά από τη γνωστοποίηση του ανωτέρω η κυπριακή πλευρά φερόταν δυσαρεστημένη, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποστείλει πλοίο στην περιοχή, στελέχη όμως του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού η τορπιλάκατος «Καβαλούδης» πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ ως τμήμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο UNIFIL.

 

Μάνος Τσαλδάρης

 

Scroll to top