29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν τις γεωτρήσεις

      Pin It

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ανταπόκριση: Ακης Φάντης

 

REUTERS

REUTERS

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στους εορτασμούς για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, είπε ότι «οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν το ενεργειακό πρόγραμμα όπως έχει καταστρωθεί και η εταιρεία ΕΝΙ θα συνεχίσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα των γεωτρήσεών της». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του γιατί η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, αλλά και γιατί «η διεθνής κοινότητα δεν έχει εξεύρει εκείνους τους τρόπους που θα την ανακαλέσει στην τάξη». Ερωτηθείς αν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς τον διεθνή παράγοντα, ο κ. Κασουλίδης απάντησε «κινήσαμε γη και ουρανό».

 

Ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε επίσης τη σημερινή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ελλάδας, λέγοντας πως «το γεγονός ότι θα βλέπετε να διεξάγεται μια τριμερής διάσκεψη Αιγύπτου-Ελλάδος- Κύπρου, το γεγονός ότι θα βλέπετε να γίνονται προσπάθειες να αποτελέσουμε τον πυρήνα και το μοντέλο για επέκταση της συνεργασίας με όσες χώρες της περιοχής το επιθυμούν, με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του».

 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό και αυτή είναι η τρίτη τριμερής υπουργική συνάντηση που κάνουμε για να προετοιμάσουμε την πρώτη συνάντηση κορυφής σε λίγες μέρες στο Κάιρο. Αρα, αναβαθμίζεται η συνεργασία μας λόγω και των κρίσεων που αυτή τη στιγμή είναι παρούσες σε όλη την περιοχή. Επιπλέον, είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία αυτή, γιατί έχουμε την τουρκική πρόκληση, την αμφισβήτηση της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αρα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει μια καθαρή απάντηση, δίνει μια καθαρή απάντηση, την οποία οφείλει να κατανοήσει η Τουρκία. Η τριμερής συνεργασία δεν είναι μια εχθρική συνεργασία απέναντι στην Τουρκία, είναι μια συνεργασία που έχει στόχο τη σταθεροποίηση και την ευημερία στην περιοχή. Αλλά, όπως μπορούμε να συνεργαζόμαστε εμείς με την Αίγυπτο και φυσικά η Ελλάδα με την Κύπρο, έτσι πρέπει και η Τουρκία να μάθει ότι υπάρχει η οδός της συναίνεσης, της συνεργασίας, του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό έχει πολλή μεγάλη σημασία».

 

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία γύρω στις 20 Νοεμβρίου.

 

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και μη κυβερνητικούς εκπροσώπους. Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές, έχει προγραμματιστεί και τηλεφωνική συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Αγκυρα εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας του σε τρεις χώρες, το Μαρόκο, την Ουκρανία και την Τουρκία.

 

Scroll to top