29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο στην Αθήνα

«Ωρα να ακουστεί η φωνή του ΚΚΕ»

Στην κινητοποίηση έχουν αποφασίσει μέχρι στιγμής να συμμετέχουν 889 φορείς που ελέγχονται από το Πανελλήνιο Αγωνιστικό Μέτωπο.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Σε επίδειξη της δύναμής του ποντάρει ο Περισσός, καθώς ο συνδικαλιστικός του βραχίονας, το ΠΑΜΕ, διοργανώνει το προσεχές Σάββατο 1η Νοεμβρίου πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

 

Οι προετοιμασίες είναι εντατικές, ενώ το ΚΚΕ επιθυμεί να δώσει το στίγμα της «καθολικής σύγκρουσης σε όλα τα επίπεδα». Το κάλεσμα για την πανελλαδική κινητοποίηση έχει τον γενικό τίτλο «Ωρα να ακουστεί η δική μας φωνή», ενώ το κόμμα, απευθυνόμενο στον λαό, επισημαίνει: «Μην περιμένεις σωτήρες!».

 

Η πολιτική συγκυρία άλλωστε επιτάσσει την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Περισσό: οι πρόωρες εκλογές πλησιάζουν, η δικομματική κυβέρνηση φθείρεται διαρκώς, η «κεντροαριστερά» προσπαθεί (μάταια) να ανασυγκροτηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» με ιδιαίτερες αξιώσεις με την αυτοδυναμία.

 

Σε αυτό το σκηνικό η ηγεσία του ΚΚΕ έχει ενεργοποιήσει το σύνολο του συνδικαλιστικού και τοπικού στελεχικού δυναμικού του ώστε να δηλώσει «παρών» στην κινητοποίηση του Σαββάτου και να δηλωθεί ότι το κόμμα είναι παρόν στις εξελίξεις.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει άλλωστε ο «συνολικός χαρακτήρας» της κινητοποίησης, η οποία δεν περιορίζεται σε ένα ορισμένο πεδίο της οικονομικής και εργασιακής δραστηριότητας. «Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, τους ανέργους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, να προετοιμαστούν για νέα, σκληρή σύγκρουση με τους σχεδιασμούς και την πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου», αναφέρει το κάλεσμα, με τα αιτήματα να απλώνονται σε ευρύ φάσμα διεκδικήσεων: από το «Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος» μέχρι το «Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι».

 

Η πόλωση

 

Η δραστηριοποίηση της κομματικής βάσης έχει άλλωστε σκοπό να «προστατεύσει» το κόμμα από την επανάληψη του σκηνικού του 2012, όταν, εν μέσω της σκληρής διλημματικής εκλογικής αναμέτρησης, το ΚΚΕ υπέστη μεγάλες εκλογικές απώλειες. «Ούτε η τσιμουδιά ούτε η αναμονή ούτε οι κυβερνητικές εναλλαγές θα προσφέρουν λύτρωση ή άμεση ανακούφιση», αναφέρει το ΠΑΜΕ, από το κάλεσμα του οποίου λείπουν η λέξη «μνημόνιο» και τα παράγωγά της.

 

Χαρακτηριστική άλλωστε της φροντίδας για να πετύχει το συλλαλητήριο είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν ήδη πάρει αποφάσεις συμμετοχής 889 φορείς, μεταξύ των οποίων Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών και φοιτητών, που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ. Ο Περισσός μάλιστα έχει ήδη προγραμματίσει να φτάσουν στην Αθήνα δεκάδες λεωφορεία με μέλη και φίλους του κόμματος από την περιφέρεια.

 

Ούτως ή άλλως η ηγεσία του ΚΚΕ προχωρά σε δίμηνη οικονομική εξόρμηση για τη στήριξή του, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων. «Το ΚΚΕ προσπαθεί μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να ανταποκριθεί στην καθημερινή του λειτουργία και δράση», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Περισσός, ο οποίος προβάλλει ως πρόσθετο κίνητρο για την οικονομική του ενίσχυση τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας του το 2018. «Θέλουμε αυτή η μοναδική, ηρωική πορεία να αποτυπωθεί σε δραστηριότητες, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες, εκδόσεις, μελέτες», προσθέτει η πρόσκληση του κόμματος, το οποίο άλλωστε ήδη κάνει μελετημένες κινήσεις τόνωσης του «ηθικού» των μελών του.

 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα το ΚΚΕ τίμησε όσους συνέβαλαν στη διάσωση του ιστορικού του αρχείου, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε την Κούβα και η Αλέκα Παπαρήγα το Σουργκούτ, σε εκδήλωση για τον Νίκο Ζαχαριάδη. Επιπρόσθετα διοργανώνονται διαρκώς εκδηλώσεις για εμβληματικούς κομμουνιστές, όπως τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μάνο Κατράκη και τον Νίκο Πλουμπίδη.

 

Scroll to top