Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών μύριζε εδώ και μέρες… συμβιβασμό στο φλέγον θέμα των φουσκωμένων ελλειμμάτων -ιδιαίτερα μετά το ταξίδι των δύο Γάλλων υπουργών Οικονομικών στο Βερολίνο και τις παρασκηνιακές επαφές Μέρκελ – Ρέντσι στο Μιλάνο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών. Ετσι κι έγινε: με μια εντυπωσιακή «κωλοτούμπα», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες το «πράσινο φως» στους τροποποιημένους προϋπολογισμούς Γαλλίας και Ιταλίας για το 2015, αφού πρώτα και οι δύο… «ανυπάκουες» χώρες συμφώνησαν να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους.

 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Ιταλίας προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2015, όπως ανέφερε σε επιστολή του προς την Κομισιόν ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι η ακύρωση ορισμένων από τις φοροαπαλλαγές που προβλέπονταν, ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ. Ακόμη και με αυτά τα νέα μέτρα, βέβαια, η μείωση του ελλείμματος δεν θα υπερβεί το 0,3%, ενώ η Επιτροπή ζητούσε από την Ιταλία να μειώσει το «δομικό» δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,7% του ΑΕΠ της. Αλλά, τι να κάνουμε, μεγάλη χώρα η Ιταλία, δεν είναι Ελλάδα ή Πορτογαλία, να τη βάλεις τιμωρία επειδή «δεν συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις» –ιδίως τη στιγμή που οι αγορές ανησυχούν για τα 2 τρισεκατομμύρια του δημόσιου χρέους και την προχθεσινή αποτυχία εννέα ιταλικών τραπεζών να περάσουν τα περιώνυμα stress tests…

 

Κι αν η Ιταλία είναι «πολύ μεγάλη για να πέσει», η Γαλλία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ετσι, το Παρίσι ανακοίνωσε μέσω του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν πως θα μειώσει το έλλειμμά του κατά 3,6 δισ. ευρώ, χάρη σε πρόσθετα έσοδα που θα αντλήσει (σας θυμίζει κάτι;) από τη «μάχη εναντίον της φορολογικής απάτης και της φοροαποφυγής», αλλά και τη μείωση δαπανών σε συγκεκριμένους τομείς. Ετσι, το διαρθρωτικό έλλειμμα αναμένεται –πάντα σύμφωνα με τις… αλχημείες Σαπέν- θα μειωθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ, χωρίς φυσικά να πιάσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση Βαλς θα μπορέσει να εφαρμόσει τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομικής της πολιτικής, δηλαδή το «σύμφωνο αλληλεγγύης», που προβλέπει κυρίως μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις, και τη μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 21 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015.

 

Σε ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν αναφέρει ότι δεν εντόπισε καμία περίπτωση «ιδιαίτερα σοβαρής μη συμμόρφωσης» και ως εκ τούτου δεν θα εκδώσει αρνητικές γνώμες. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα οικονομικά…«παπαγαλάκια» της ηπείρου μας έκαναν λόγο για «τερματισμό της διαμάχης» μεταξύ των Βρυξελλών και του Βερολίνου, από τη μια μεριά, και των «κεντροαριστερών» κυβερνήσεων Παρισιού και Ρώμης. Κι όποιος θέλει τους πιστεύει…

 

Scroll to top