29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

(Ξε)καθαρίζει τη θέση της η περιφέρεια

Ο αντιπεριφερειάρχης επί των Οικονομικών περιγράφει τι ακριβώς ισχύει για το ζήτημα της καθαριότητας των κτιρίων και τις αγωνιζόμενες 595 καθαρίστριες.
      Pin It

Ο αντιπεριφερειάρχης επί των Οικονομικών περιγράφει τι ακριβώς ισχύει για το ζήτημα της καθαριότητας των κτιρίων και τις αγωνιζόμενες 595 καθαρίστριες

 

«Αναμένουμε να δεχτούμε και νέα λάσπη», σχολιάζουν κύκλοι της Περιφέρειας Αττικής, αναφερόμενοι στο δημοσίευμα που ήθελε την περιφερειακή αρχή να «εκχωρεί» την υπηρεσία της καθαριότητας σε ιδιώτες, αρνούμενη, δήθεν, να προσλάβει τις ηρωικές καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Συνεργάτες της περιφερειάρχη κάνουν λόγο για «μια κατασκευή, τροχιοδεικτική για τη λάσπη που πρόκειται να ακολουθήσει», καθώς, όπως λένε, «η περιφερειακή αρχή ενοχλεί, γιατί είναι συνεπής στους λόγους και στις πράξεις της». Η αντιπολίτευση, ωστόσο, και συγκεκριμένα η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», την κατηγορούν για διγλωσσία.

 

Σε ανακοίνωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρίστος Καραμάνος, παραθέτει τα στοιχεία που αφορούν τη σχετική εισήγηση (όχι απόφαση) στην Οικονομική Επιτροπή. Καταλήγει λέγοντας ότι «τα περί “ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία” του καθαρισμού των κτιρίων της Περιφέρειας συνιστούν αβάσιμα και παραπλανητικά ψεύδη».

 

Διεθνής διαγωνισμός

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Αύγουστο του 2013 το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει διενέργεια διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Τον Νοέμβριο η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει 677.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού. Με νέα απόφαση, τον Φεβρουάριο του 2014 εγκρίθηκαν οι όροι και η σχετική διαδικασία, μετά την ανάδειξη μειοδότριας εταιρείας, έφτασε στην Οικονομική Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2014. Σύμφωνα με τον κ. Καραμάνο, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πρέπει να υπάρξει υπογραφή της σχετικής σύμβασης από την περιφερειακή αρχή, κάτι που δεν έχει γίνει. «Γεγονός που σημαίνει ότι η κρίσιμης σημασίας, ξεχωριστή από τη διαδικασία του διαγωνισμού, διαδικασία της συμβασιοποίησης δεν έχει λάβει χώρα. Το θέμα βρίσκεται δηλαδή σε εξέλιξη ενώ, εκτός των άλλων, εκκρεμεί και η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος σχετικός διαγωνισμός είχε ακυρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είχε θεωρήσει το τίμημα υπερβολικό», συμπληρώνει.

 

Εντονη κριτική στην περιφερειακή αρχή ασκεί με ανακοίνωσή της η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή». Ρωτά τον αντιπεριφερειάρχη: «Θα ήθελε να μας πει για ποιο λόγο επικαλείται το Ελεγκτικό Συνέδριο, όταν την αρνητική του απόφαση στο θέμα των 7 εκατ. ευρώ του Αλαφούζου την έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια;». «Μήπως η “προσαρμογή στον ρεαλισμό” προχωρά πιο γρήγορα και από αυτό που θα περίμεναν και οι πλέον δύσπιστοι;». Αναφέροντας ότι ο διαγωνισμός δεν αμφισβητήθηκε από τη νέα περιφερειακή αρχή, παρατηρεί: «Φαίνεται ότι πρόκειται για άλλη μια περίπτωση “συνέχειας του κράτους”».

 

Αναφορικά, τέλος, με τις καθαρίστριες, υπενθυμίζεται ότι αφενός μεν, πάγιο αίτημά τους είναι η επανατοποθέτησή τους στις θέσεις που κατείχαν -ιδιαίτερα μετά και την πρωτόδικη απόφαση που τις δικαιώνει και ζητούν να υλοποιηθεί-, αφετέρου δε ξεκαθαρίζουν ότι ποτέ δεν ζήτησαν, ούτε έλαβαν υπόσχεση, να προσληφθούν στην Περιφέρεια.

 

Στ.Ζ.

 

Scroll to top