Reuters

29/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Πιέσεις Βερολίνου στο Λονδίνο για συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ πρέπει να πληρώνουν τη συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προύπολογισμό, σχολιάζοντας τη διαμάχη της Βρετανίας με την Κομισιόν.
      Pin It

Κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να καταβάλλει τη συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αυτό υπογραμμίζει το Βερολίνο, με αφορμή την άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, να πληρώσει το επιπλέον ποσό των 2,1 δισ. ευρώ που της ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να πληρώσει το επιπλέον ποσό που της ζήτησε η Επιτροπή, κερδίζοντας τα εύσημα από των ευρωσκεπτικιστών του βρετανικού Τύπου για την επιβλητική στάση του, όπως τη χαρακτήρισαν, απέναντι στους «Ευρωκράτες» που επιθυμούν να αρπάξουν τα χρήματα της χώρας.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή προειδοποίησε τη Βρετανία ότι κινδυνεύει να της επιβληθούν πρόστιμα, αν αρνηθεί να καταβάλει τα χρήματα αυτή την 1η Δεκεμβρίου. Παράλληλα ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιάτσεκ Ντομινίκ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Κάμερον να ζητήσει να ξεκινήσει συζήτηση για τους ίδιους τους πόρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, προειδοποίησε ότι «αυτό θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας και κινδυνεύει να εγείρει θέμα για τις εκπτώσεις που λαμβάνει η Βρετανία».

Σήμερα (Τετάρτη) εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κληθείσα να σχολιάσει τη διαμάχη της Βρετανίας με την Επιτροπή, υπογράμμισε πως οι χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται προς τους κανόνες: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει κατά καιρούς τις οικονομικές συνεισφορές κάθε χώρας-μέλους, με βάση Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ)… με κάποιες χώρες να λαμβάνουν επιστροφές χρημάτων και άλλες να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Κατά τη γνώμη μας, αυτή είναι η τυπική διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

 

Σχετικά θέματα:

Ανεβαίνουν κι άλλο οι αντιευρωπαϊκοί τόνοι στη Βρετανία

 

 

efsyn.gr

Scroll to top