limani

29/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδράσεις για την «απαξίωση» της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης

Για «πολιτικές ηγεσίες, περιφερόμενους και "παράγοντες"» που δημιουργούν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί. Αντιδράσεις και από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα ναυτεργατικά σωματεία.
      Pin It

Η ενέργεια του υπουργείου Ναυτιλίας να θέσει σε πενταήμερη (οι δυο μέρες ήταν Σαββατοκύριακο)-εξπρές διαβούλευση τρία βασικά νομοθετήματα, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Την αρχή έκαναν οι εκπαιδευτικοί της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) που με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν ότι «πολιτικές ηγεσίες, περιφερόμενοι εντός και εκτός του υπουργείου Ναυτιλίας και διάφοροι «παράγοντες» αυτής την απαξιώνουν, καθώς φροντίζουν να δημιουργούνται βασικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, όπως επίσης και στις υλικοτεχνικές υποδομές σε όλες τις δημόσιες σχολές του Εμπορικού Ναυτικού».

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΔΝΕ) στην ανακοίνωσή της καταγράφει σοβαρές καταγγελίες και τονίζει ότι «η ΔΝΕ απαξιώνεται και μοιραία οδηγείται εν είδη δώρου στα ιδιωτικά συμφέροντα με έτοιμο πελατολόγιο».

 

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση της ΠΕΕΔΝΕ.

 

Την Τετάρτη ακολούθησε το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ που, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:

«Το υπουργείο Ναυτιλίας, δίνοντας στη δημόσια διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και σχέδια Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με τις ΝΕΚΕ (Ναυτική Επαγγελματική Κατάρτιση και Επιμόρφωση), προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης. Η προσπάθεια αυτή του υπουργείου, γίνεται μάλιστα εν κρυπτώ, αφού η ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση των νομοθετημάτων δεν ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου και υλοποιείται με διαδικασία εξπρές, καθώς διήρκεσε μόλις πέντε ημέρες (22-27 Οκτωβρίου). Η ανάρτηση των συγκεκριμένων νομοθετημάτων, αποτελεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο υπουργός Ναυτιλίας έναντι των εφοπλιστών, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους. Ο τελικός στόχος υλοποίησης αυτής της πολιτικής είναι γνωστός, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, έτσι ώστε οι εφοπλιστές να έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το ναυτεργατικό δυναμικό, τόσο σε ότι αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων, όσο και στον αριθμό, κυρίως των αξιωματικών, ώστε να μειωθούν οι αμοιβές τους. Η δημόσια ναυτική εκπαίδευση, διασφαλίζει ότι όλοι οι νέοι και οι νέες, θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αυτή, η αναβάθμισή της είναι επιτακτική ανάγκη και αποτελεί προτεραιότητα της ναυτιλιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ».

Να σημειωθεί ότι στη λειτουργία ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης αντιδρούν και τα ναυτεργατικά σωματεία, καθώς υποστηρίζουν ότι θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο και θα εμπορευματοποιηθεί η δημόσια ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

efsyn.gr

Scroll to top