30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βάλτωσε το Μουσικό Σχολείο Πειραιά

Μετά τους τόνους νερού που πλημμύρισαν τις εγκαταστάσεις λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καθηγητές και μαθητές περιμένουν να καθαριστεί η λάσπη, που προκάλεσε εκτεταμένες φθορές σε υποδομές και εξοπλισμό, και ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αναπληρώσουν τις χαμένες διδακτικές ώρες.
      Pin It

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

Κλειστό από την περασμένη Παρασκευή παραμένει το Μουσικό Σχολείο Πειραιά, λόγω των ζημιών που υπέστη από την έντονη βροχόπτωση. Πλημμυρισμένο γκαράζ, λασπόνερα που έπνιξαν τους αποθηκευτικούς χώρους και ένα πλήρως κατεστραμμένο σύστημα ηλεκτροδότησης είναι οι «πληγές» που μετράει το σχολείο. Η μεγαλύτερη όμως ζημιά είναι οι χαμένες -πολύτιμες- διδακτικές ώρες, τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται να χαθούν αρκετές ακόμη, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

 

«Την περασμένη Παρασκευή, μέσα σε 10 λεπτά, 1.000 τόνοι νερό μπήκαν στο σχολείο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Πειραιά, Ελένη Πραματευτάκη. «Ευτυχώς εκείνη την ώρα υπήρχαν ελάχιστοι μαθητές και καθηγητές στο σχολείο. Φανταστείτε, στον απέναντι παιδικό σταθμό είχαν ανεβάσει τα παιδιά πάνω στα θρανία, για να τα γλιτώσουν! Το νερό κάλυψε ολόκληρο το υπόγειο και έφτασε μέχρι το ισόγειο. Πλημμύρισαν το γκαράζ -που ευτυχώς ήταν άδειο από οχήματα-, οι αποθήκες μέσα στις οποίες υπήρχαν μηχανήματα αξίας και πολλή χαρτική ύλη και βιβλία, καθώς και το στούντιο ηχογραφήσεων που είχε μέσα πολλά μουσικά όργανα και μηχανήματα. Καταστράφηκε το σύστημα πυρασφάλειας, το ασανσέρ, τα σκηνικά των παραστάσεων και ο καυστήρας. Επίσης, η δεξαμενή του πετρελαίου πήρε νερό και 1,5 τόνος πετρελαίου διαχύθηκε παντού, ενώ οι κεντρικοί ηλεκτρολογικοί πίνακες καταστράφηκαν ολοσχερώς».

 

«Αν είχαμε κατάληψη…»

 

«Η απάντληση των υδάτων διήρκεσε τρεις ολόκληρες μέρες. Μέχρι αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν 15-20 πόντοι λάσπης, ενώ οι αναθυμιάσεις από το πετρέλαιο καθιστούν το κτίριο εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών και των καθηγητών. Σήμερα (σ.σ. χθες), μετά από πολλές πιέσεις ήρθε συνεργείο καθαρισμού. Το ανησυχητικό είναι ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της απομάκρυνσης της υγρασίας θα καθυστερήσει. Είναι αδύνατο τα παιδιά, που σε πέντε μήνες θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις με την Τράπεζα Θεμάτων, να χάνουν μαθήματα, καθώς και οι καθηγητές, οι οποίοι δουλεύουν καθημερινά με το βάρος της αξιολόγησης, να χάνουν διδακτικές ώρες. Αν είχαμε κατάληψη, θα ήταν όλοι στα κάγκελα τώρα…».

 

Η διευθύντρια του σχολείου, Αναστασία Μουσάλη, εκφράζει τον φόβο της για πιθανή απομάκρυνση των παιδιών από το σχολείο με απόφαση των γονέων. Από την άλλη, είναι διατεθειμένη να δώσει στον δήμο το εκτιμώμενο περιθώριο της μιας εβδομάδας για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του σχολείου, ενώ σχολιάζει ότι οι μέχρι στιγμής χαμένες διδακτικές ώρες δεν αποτελούν πρόβλημα, καθώς αναπληρώνονται εύκολα με επιπλέον διδασκαλία τα Σάββατα και την περικοπή περιπάτων.

 

Scroll to top