30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Εβγαλε «λάδι» τους δράστες της Μανωλάδας

      Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

«Ουδέν μεμπτόν» στην υπόθεση για την επίθεση εναντίον των εργατών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, διέκρινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «επισφραγίζοντας» έτσι την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών για την υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί ακόμη και στο εξωτερικό ως «κακοποίηση μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα».

 

Ως προς το αθωωτικό σκέλος της απόφασης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κων. Παρασκευαΐδης δεν θα ασκήσει, τελικά, σχετική αναίρεση, αφήνοντας σε ισχύ την αθώωση των δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων στην υπόθεση, οι οποίοι δεν πρόκειται να ξαναδικαστούν.

 

Σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, δεν υπάρχει λόγος άσκησης αναίρεσης σε βάρος της απόφασης του ΜΟΔ της Πάτρας, καθώς έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών. Επομένως, οι αθωωθέντες δεν ξαναδικάζονται, ενώ οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν σε νέα δίκη, λόγω της αναίρεσης που έχουν ασκήσει.

 

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο είχε αθωώσει, ομόφωνα, τον επιχειρηματία (ιδιοκτήτη της έκτασης), για την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης εναντίον των μεταναστών εργατών τον Απρίλιο του 2013, στη Νέα Μανωλάδα, καθώς και έναν ακόμη κατηγορούμενο. Αντίθετα, είχε κρίνει ενόχους τους άλλους δύο κατηγορούμενους και ειδικότερα για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών τον έναν και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών τον δεύτερο. Οι ποινές που είχαν επιβληθεί ήταν καθείρξεις δεκατεσσάρων και επτά ετών, αντίστοιχα, στους δύο κατηγορουμένους.

 

Στη συνέχεια, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας από το ΜΟΔ Πατρών να διαβιβάσει αντίγραφο της επίμαχης απόφασης, προκειμένου να κριθεί εάν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση. Στο μεταξύ, αναίρεση άσκησαν και οι ταλαιπωρημένοι μετανάστες, οι συνήγοροι των οποίων τόνιζαν ότι το δικαστήριο δεν είχε λάβει υπόψη στην εκδίκαση τη νομοθεσία για το trafficking.

 

Scroll to top