30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2014

Μειώθηκαν οι ρατσιστικές, αυξήθηκαν οι ομοφοβικές

Αμείωτες παρέμειναν οι επιθέσεις σε βάρος Ελλήνων, εργαζομένων, μελών της Αριστεράς και του αντιφασιστικού χώρου.
      Pin It

Αμείωτες παρέμειναν οι επιθέσεις σε βάρος Ελλήνων, εργαζομένων, μελών της Αριστεράς και του αντιφασιστικού χώρου

 

Την περίοδο που η ηγεσία του νεοναζιστικού μορφώματος έμπαινε φυλακή οι ρατσιστικές επιθέσεις κατακρημνίζονταν. Τυχαίο; Γεγονός πάντως παραμένει ότι το περασμένο εξάμηνο, από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι οι επιθέσεις μειώθηκαν κατά 55% και από 62 που κατέγραψε το ημερολόγιο που διατηρεί το antinazizone.gr πέρσι, φέτος αυτές ήταν 24.

 

Ο λόγος της μείωσης των επιθέσεων; «Μπορεί να αποδοθεί στο μαζικό αντιφασιστικό κίνημα που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και συντέλεσε αποφασιστικά στις προφυλακίσεις των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής. Είχε επίσης σαν αποτέλεσμα να κλείσουν περίπου 10 τοπικά γραφεία σε μια σειρά από περιοχές καθώς και να “παγώσουν” οι επιθέσεις από τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης», σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έκδοσης Τάκη Γιαννόπουλο και Γιώργο Λυγουριώτη.

 

Μπορεί βέβαια οι επιθέσεις να μειώθηκαν, ωστόσο χαρακτηριστικό της υπό εξέταση περιόδου είναι ότι αυξήθηκαν τα ομοφοβικά περιστατικά βίας, καθώς μόνο μέσα σε τρεις μήνες σημειώθηκαν πέντε τέτοια περιστατικά, ενώ αμείωτες παρέμειναν οι επιθέσεις σε βάρος Ελλήνων, εργαζομένων, μελών της Αριστεράς, του αντιφασιστικού χώρου, «πράγμα που αποδεικνύει τη συγκεκριμένη στόχευση των νεοναζί απέναντι σε όποιον παλεύει ενάντια στα μνημόνια, την τρόικα και το σύστημα» παρατηρούν οι υπεύθυνοι της έκδοσης.

 

Μία ακόμη ποιοτική διαφορά των επιθέσεων σε σχέση με αυτές των προηγούμενων χρόνων που περιελάμβαναν όπλα και μαχαίρια, είναι ότι τώρα στην πλειονότητά τους πρόκειται για ξυλοδαρμούς. Από τις 24 επιθέσεις, οι 14 ήταν σε βάρος Ελλήνων, οι 5 κατά μεταναστών ενώ ακόμη 5 αφορούσαν σπίτια, στέκια, κοινωνικούς χώρους, τοπικά γραφεία κομμάτων της Αριστεράς.

 

ΙΩ.Σ.

 

Scroll to top