30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θα υπάρχει επιτήρηση διαφορετικής μορφής»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε, στη συνάντησή του με τον Γκίκα Χαρδού-βελη, ότι οι δανειστές θα παραμείνουν στο όχημα της ελληνικής οικονομίας.
      Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Η «νέα σχέση» της Ελλάδας με τη Γερμανία, αλλά και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της, μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και η επόμενη ημέρα, ήταν το βασικό θέμα των συνομιλιών στη χθεσινή έκτακτη συνάντηση στο Βερολίνο του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Συζητήθηκε και το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, έγινε δηλαδή μια πρώτη συζήτηση -δεν πάρθηκαν οριστικές αποφάσεις- αλλά και πηγές της «Εφ.Συν.» ανέφεραν ότι «το Βερολίνο είναι πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, δηλαδή προληπτική γραμμή στήριξης και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

 

Η ίδια πηγή πρόσθεσε σε ερώτηση για το εάν θα υπάρχει επιτήρηση, ότι «βεβαίως και θα υπάρχει, αλλά θα είναι τελείως διαφορετικής μορφής από αυτήν που υπήρχε μέχρι τώρα. Μέχρι τώρα, οι εταίροι και δανειστές μας ήταν συνοδηγοί στο όχημα της ελληνικής οικονομίας, αλλά από την αρχή του νέου έτους θα κάθονται στο πίσω κάθισμα ή και στο πορτμπαγκάζ».

 

Βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κράτησε πάνω από μία ώρα, ο κ. Χαρδούβελης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Σόιμπλε.

 

Σε δηλώσεις του ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως «συζητήσαμε για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και το γεγονός ότι στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει δηλαδή σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε τη σχέση αυτή».

 

Ο ίδιος υποστήριξε πως η τρόικα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στις συζητήσεις, λέγοντας ότι «ήταν μια συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει επανειλημμένα βοηθήσει την Ελλάδα. Τώρα συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη ημέρα».

 

Ο κ. Χαρδούβελης χαρακτήρισε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ευρωπαϊστή, ο οποίος θέλει μια ισχυρή Ευρώπη, μια ισχυρή ευρωζώνη και μια ισχυρή Ελλάδα. Κατέληξε δε: «Ζούμε το χάραμα μιας νέας εποχής, την ώρα που κάποιοι θέλουν να γυρίσουν πίσω τη χώρα, βλέπουν τα σκοτάδια και δεν βλέπουν τον ήλιο που ανατέλλει».

 

Πηγή της «Εφ.Συν.» σημείωσε ότι «δεν έγινε καμιά κουβέντα στη συνάντηση Σόιμπλε-Χαρδούβελη για τρίτο πακέτο βοήθειας και η τρόικα έχει βάλει θέμα μείωσης συντάξεων, ούτε αυτό πρόκειται να τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση».

 

Χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό βιώσιμο, ενώ δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία για τη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, καθώς μια στήριξη, ένα δίχτυ ασφαλείας των εταίρων προς την Ελλάδα θα αλλάξει εντελώς την ψυχολογία των αγορών, με αποτέλεσμα να πέσουν τα σπρεντ και να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

 

Τέλος, να αναφερθεί ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, μαζί με άλλους 51 ομολόγους, του, υπέγραψε χθες στο Βερολίνο συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοπιστωτικών πληροφοριών.

 

Από εδώ και πέρα οι εφορίες των χωρών που μετέχουν στη συμφωνία θα έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των εφοριών άλλων κρατών. Αυτό θα ισχύει δε και για τις τράπεζες.

 

Τη σύμβαση δεν υπέγραψαν οι ΗΠΑ, η Κίνα και -όπως ήταν αναμενόμενο- η Ελβετία.

 

Scroll to top