30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τους… ενώνει η τρόικα

Γνωρίζοντας τις απαιτήσεις των δανειστών για Ασφαλιστικό, «κόκκινα» στεγαστικά, συνδικαλισμό και μισθολόγιο στο Δημόσιο, Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται για να εξετάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Ολα τα σενάρια εν όψει του τελευταίου γύρου των συνομιλιών με την τρόικα και τις αντοχές της κυβέρνησης θα εξετάσουν στη συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι ο Αντ. Σαμαράς με τον Ευάγγ. Βενιζέλο. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, μετά την ψυχρολουσία που επιφύλαξαν οι αγορές στο σχέδιο εξόδου και στη θετική έκβαση των τραπεζικών stress tests από την άλλη, αναζητούν νέο σημείο ισορροπίας, προκειμένου να διανύσουν τον οδικό χάρτη που είχαν συμφωνήσει μέχρι τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Τα ανοιχτά θέματα

 

Κόκκινες γραμμές στις συνομιλίες με την τρόικα δεν υπάρχουν, όμως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν πρόκειται να υπάρξουν και παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών. Εντούτοις τα ανοιχτά θέματα είναι πολύ βαριά για να περάσουν χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω φθορές στο κυβερνητικό σχήμα:

 

Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου και ο νόμος για τον συνδικαλισμό θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ όχι μόνο από την τρόικα, αλλά και από τους μηχανισμούς της Ε.Ε. Και το εργασιακό όμως μπαίνει πιεστικά στο τραπέζι λόγω της επιμονής του Βερολίνου στην εναρμόνιση με το μοντέλο των πολλών εργασιακών ταχυτήτων, που έχει δοκιμαστεί στη γερμανική αγορά εργασίας.

 

Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών και τη χαλάρωση του προστατευτικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς. Οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για τις επιχειρήσεις επιμένει η τρόικα να αποτυπωθούν και στα στεγαστικά δάνεια. Στην περίπτωση αυτή όμως η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών που θα ζουν καθημερινά με την αγωνία να βρεθούν στον δρόμο.

 

Το τρίτο κεφάλαιο, το Ασφαλιστικό, επίσης θεωρείται από την κυβέρνηση επιζήμιο και μόνο με την ανακίνησή του. Στα δύο πρώτα θα αναζητηθεί η μέση οδός.

 

Στο συνταξιοδοτικό η κυβέρνηση θα επιμείνει στη μετάθεση της εξέτασης στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, οπότε θα κριθεί εάν είναι απαραίτητη η αύξηση των ετών ασφάλισης από 15 σε 20 για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στη χειρότερη περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει ότι το θέμα θα εξεταστεί στο κλείσιμο του πρώτου τριμήνου, δηλαδή μετά τις διαδικασίες της προεδρικής εκλογής.

 

Ο σχεδιασμός αυτός ετέθη από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη στον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε για βολιδοσκόπηση μπροστά στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup για τη μετάβαση από το Μνημόνιο στην προληπτική γραμμή στήριξης.

 

Η γραμμή της μέσης οδού που επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση έχει αδύναμα σημεία και στο εσωτερικό, όσο και αν λειανθούν οι γωνίες με τους δανειστές και εταίρους. Στη σημερινή σύσκεψη θα αποφασιστούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο οι συνομιλίες με την τρόικα. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν όμως και τις εσωκομματικές τους γραμμές, οι οποίες, μπροστά στο νέο πακέτο μέτρων που διαγράφεται, θα δοκιμαστούν σκληρά στις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού.

 

Τους δύο επόμενους μήνες θα κριθεί η τύχη της κυβέρνησης και υπό το πρίσμα αυτό στο μέγαρο Μαξίμου θα συζητηθεί εκ νέου ο πολιτικός και επικοινωνιακός σχεδιασμός. Αν και είναι γνωστές οι επιφυλάξεις του Ευάγγ. Βενιζέλου για το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ο Αντ. Σαμαράς βλέπει θετικά τις εισηγήσεις για λίφτινγκ, ώστε να ανακοπεί ο ρυθμός της φθοράς για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

 

Μήνυμα συσπείρωσης

 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει μήνυμα συσπείρωσης (στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή) με ανοίγματα προς όλες τις πτέρυγες του κόμματος. Στις συζητήσεις έχουν πέσει ονόματα της καραμανλικής φρουράς (Ευρ. Στυλιανίδης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Κουμουτσάκος κ.ά.) και νέων στελεχών. Για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τον Γ. Μιχελάκη και τον Κ. Αρβανιτόπουλο.

 

Οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και η στροφή που επιχειρεί η Αγκυρα στο Κυπριακό θα συνεχιστούν, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, με διακυμάνσεις ως προς την ένταση.

 

Scroll to top