30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ, ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

«Η πρώτη μου επίσκεψη είναι στην Ελλάδα»

      Pin It

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην έναρξη της θητείας του ως επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιήσει ο Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα, με στόχο την προώθηση μιας νέας πολιτικής που θα συμβάλει στη μείωση των διαφορών των βόρειων και νότιων χωρών της Ευρώπης.

 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην «Ενωση Κοινοβουλευτικών Δημοσιογράφων», ο κ. Μοσκοβισί απάντησε σε ερωτήσεις της «Εφ.Συν.» για το πώς βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα.

 

«Σ’ αυτό το στάδιο δεν έχω συγκεκριμένη άποψη. Ως πρώην υπουργός Οικονομικών είχα επισκεφθεί δύο φορές την Ελλάδα, αρχικά το 2012, κατόπιν με τον Γάλλο πρόεδρο και στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής αποστολής. Συνάντησα τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών. Εξέφρασα τότε την άποψή ότι ο ρόλος της ευρωζώνης είναι ουσιαστικός και ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη. Ανακοίνωσα στο Ευρωκοινοβούλιο, και σας το επιβεβαιώνω, ότι η πρώτη μου επίσκεψη ως επιτρόπου θα είναι στην Ελλάδα. Γιατί η κατάσταση της οικονομίας της είναι ένα θέμα που πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία σύμφωνα με τους κανόνες της Κομισιόν, αλλά επίσης με γνώμονα ότι οι Ελληνες θα πρέπει να αισθάνονται πως είναι κομμάτι της Ε.Ε. Ανέλαβα την υποχρέωση να πραγματοποιήσω επίσκεψη στην Αθήνα μέχρι τον Δεκέμβριο, γιατί έχω να πάρω μια απόφαση. Δεν διαμόρφωσα ακόμα άποψη. Εχω την πρόθεση να συζητήσω όλα τα θέματα με την ελληνική κυβέρνηση».

 

- Εκτιμάτε ότι είναι κατάλληλη η στιγμή για να εξέλθει η χώρα από το Μνημόνιο;

 

«Δεν μπορώ να κρίνω ούτε να αποφανθώ. Επιθυμώ όμως να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι η πρώτη μου διμερής επίσκεψη ως επιτρόπου θα είναι στην Ελλάδα. Θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία αυτής της επίσκεψης, σχετικά με τις προσπάθειές μας στην Επιτροπή να μειώσουμε τις διαφορές ανάμεσα στις βόρειες και τις νότιες χώρες της Ευρώπης, γιατί το ευρωπαϊκό σχέδιο πρέπει να το συμμερίζονται όλοι».

 

Σχετικά με τις προοπτικές που διαμορφώνονται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «πρέπει να βγούμε από την ιδέα πως η Ευρώπη είναι μια μηχανή κυρώσεων και να πραγματοποιήσουμε αλλαγές και προόδους». Επισήμανε ότι η Κομισιόν «θέτει ως προτεραιότητες τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση, προκειμένου να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση» και τόνισε πως «αν δεν είμαστε ικανοί να εκπληρώσουμε αυτές τις προοπτικές, τότε η Ευρώπη θα καταρρεύσει και θα επικρατήσει ο εξτρεμισμός».

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top