30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι θα πει ο Ευάγγελος

Ανησυχία για το Ασφαλιστικό και διαφωνία για μίνι ανασχηματισμό θα καταθέσει ο Ευάγγ. Βενιζέλος στη σύσκεψη με τον Σαμαρά.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Τη χρυσή τομή στις μεταξύ τους διαφωνίες και την κοινή γραμμή έναντι της τρόικας, που επιστρέφει με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα, θα αναζητήσουν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη σημερινή νέα συνάντηση που θα έχουν στις 14.30 στο μέγαρο Μαξίμου.

 

Κύριος γνώμονας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι να ολοκληρωθoύν άμεσα και με ομαλό τρόπο οι συζητήσεις με τους δανειστές, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επίτευξη τελικής συμφωνίας ώς τα τέλη Δεκεμβρίου, που ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή. Οπως εξάλλου είχε δηλώσει μετά τη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας ο κ. Βενιζέλος, στέλνοντας μήνυμα στους δανειστές και καθησυχάζοντας για την προσήλωση στην πιστή τήρηση των προαπαιτούμενων και όποιου επιπλέον μέτρου απαιτηθεί, «τίποτα δεν θα τινάξει τα πράγματα στον αέρα».

 

Δεύτερη βασική μέριμνα είναι να αποφευχθούν οι αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από πιθανά μέτρα που θα κριθούν παράλογα και εκτός πλαισίου των δυνατοτήτων της δικομματικής ή από τυχόν αιφνιδιασμούς και μονομερείς ενέργειες εκ μέρους υπουργών της Ν.Δ.

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», για τα επιμέρους ζητήματα-αγκάθια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτίθεται στη σημερινή συνάντηση, να ζητήσει, πρώτον, για το Ασφαλιστικό, που θεωρείται το πλέον σημαντικό θέμα, η συζήτηση να μετατεθεί για λίγους μήνες αργότερα (π.χ. άνοιξη 2015) και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσει σε νέα επιδείνωση της κατάστασης για τους ασφαλισμένους. «Στο Ασφαλιστικό θα είμαστε κάθετοι», λένε στενοί του συνεργάτες, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο άκαμπτης στάσης των πιστωτών της χώρας.

 

Για το κεφάλαιο «δημόσιος τομέας», με νωπές ακόμη τις διενέξεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αντίθετο στη μείωση του μισθού των νεοπροσλαμβανόμενων και προβάλλει ως θέση ότι η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων πρέπει να συνδεθεί με το ζήτημα της αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά τις 5.500 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο που εκκρεμούν ώς τη λήξη του 2014 και όπως είναι γνωστό τα δύο κόμματα έχουν υπογράψει για την υλοποίησή τους, η ιδανική λύση για το μικρότερο εταίρο θα ήταν να επέλθουν από τη δεξαμενή όσων η σύμβαση εργασίας έγινε αορίστου χρόνου με προσωρινές διαταγές και όσων κρίθηκαν πειθαρχικώς ελεγκτέοι, λόγω εμπλοκής σε υποθέσεις παραπτωμάτων, πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων ή μετατροπών συμβάσεων.

 

Στα υπόλοιπα εργασιακά ζητήματα, στη Χαριλάου Τρικούπη ευελπιστούν ότι η τρόικα δεν θα επιμείνει στο αίτημα για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σχετικά με το λοκ άουτ προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και θα διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς, σύμφωνα και με την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

 

Στον αντίποδα, ο κ. Βενιζέλος θα εκφράσει τη συναίνεσή του για επιμέρους αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, «ο οποίος σε πολλά σημεία του έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις». Για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δάνειων, που βαίνει προς κατάθεση στη Βουλή, λεπτομέρειες της τελικής κυβερνητικής πρότασης θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του τομέα Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ, που ξεκινά λίγο πριν από τη σύσκεψη πρωθυπουργού-αντιπροέδρου στο Μαξίμου.

 

Τέλος, για τον αντικαταστάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Αμυνας, δείχνουν εύλογη κατανόηση ότι θα πρόκειται για στέλεχος προερχόμενο από τη Ν.Δ., αφού -συν τοις άλλοις- η αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Πηγές προσκείμενες στη Χαριλάου Τρικούπη μετέφεραν ασαφή εικόνα για τις προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά να προβεί σε ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, φέρονταν ωστόσο να μη συμφωνούν στην προοπτική ενός έστω και περιορισμένου ανασχηματισμού.

 

Scroll to top