samaras-karamanlis

30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν ο πρώην… συνάντησε τον νυν

Με δεδομένη τη δυσφορία του για τη δεξιά στροφή της Ν.Δ. και την έλλειψη στήριξης στη δική του κυβέρνηση, αλλά με κλειστά χαρτιά για το μέλλον ο Κώστας Καραμανλής έφαγε με τον Αντώνη Σαμαρά σε πολυσύχναστο ρεστοράν.
      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Πρώτη δημόσια κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαν χθες ο πρώην και ο νυν αρχηγός της Ν.Δ. σε γνωστό εστιατόριο μεγάλου κεντρικού ξενοδοχείου. Ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης, ντάλα μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε κοινή θέα, καθιστούν εξαρχής εμφανή τον επικοινωνιακό χαρακτήρα που τουλάχιστον ο προσκαλών Αντώνης Σαμαράς θέλησε να της προσδώσει.

 

Οι πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να τηλεφώνησε προ ημερών στον Κ. Καραμανλή και να τον προσκάλεσε στο συγκεκριμένο γεύμα. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Σαμαρά να ενημέρωσε τον προκάτοχό του στην προεδρία της Ν.Δ. για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

 

Τι είπε ο Σαμαράς

 

Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, αλλά και ότι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η έλευση της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην συγκυβέρνηση.

 

Μάλιστα, κατά τον κ. Σαμαρά, η εικόνα της κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015 θα είναι πολύ καλύτερη και δεν αποκλείεται τελικά, όπως είπε στον πρώην πρωθυπουργό, να συγκεντρωθεί τελικά ο αριθμός των 180 βουλευτών και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

 

Τι ακριβώς ειπώθηκε από την πλευρά Καραμανλή δεν έγινε γνωστό. Πάντως, ο Α. Σαμαράς δεν τον ρώτησε και ο ίδιος δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Αγνωστο παραμένει επίσης αν ο κ. Καραμανλής συμμερίστηκε την αισιοδοξία Σαμαρά για την εξεύρεση των 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή, αν και συνομιλητές του τον φέρουν να μην την υιοθετεί.

 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε και πάλι τον πρωθυπουργό πως σε ό,τι τον αφορά δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια «υπονόμευσης» της συγκυβέρνησης.

 

Η χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών είναι η τρίτη από τότε που ο κ. Σαμαράς ανέλαβε την πρωθυπουργία. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου του 2012 στο σπίτι του κ. Σαμαρά στην οδό Μουρούζη, κεκλεισμένων των θυρών. Και τότε ο κ. Καραμανλής είχε παράσχει διαβεβαιώσεις στον πρωθυπουργό ότι θα τον στηρίξει, πράγμα που έκανε, επί της ουσίας διά της σιωπής του.

 

Οι διαφωνίες του πρώην πρωθυπουργού, κυρίως ως προς τη στροφή της Ν.Δ. επί το δεξιότερον, αλλά και η δυσαρέσκεια που νιώθει για την έλλειψη στήριξης από τη νυν ηγεσία της δικής του διακυβέρνησης, είναι παγκοίνως γνωστές.

 

Η δεύτερη συνάντησή τους, δημόσια και αυτή, είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου φέτος, στο 16o μνημόσυνο που οργάνωσε το ίδρυμα Καραμανλή στη μνήμη του ιδρυτή της Ν.Δ. Πέραν των τυπικών χαιρετισμών, συζήτηση μεταξύ τους δεν υπήρξε, παρά την επικοινωνιακή απόπειρα της κυβέρνησης να παρουσίασει την εικόνα της ενωμένης μεγάλης παράταξης μέσα από την κοινή τους φωτογράφιση.

 

Προεκλογικό γεύμα

 

Το χθεσινό γεύμα εξελήφθη από ορισμένους ως καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα, προκειμένου να καταδειχθεί ότι, εν όψει του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο, η ενότητα της παράταξης προέχει πάνω από όλα.

 

Κατά άλλους, η στόχευση ήταν με την πρόσκληση Καραμανλή και τη στήριξη του πρώην προς τον νυν, αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές που αυτομόλησαν από τη Ν.Δ. να ακολουθήσουν τον πρώην αρχηγό και να παράσχουν τελικά την ψήφο τους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Ο,τι από τα δύο και αν ισχύει, ένα είναι βέβαιο. Ο στόχος του Αμφιτρύωνα ήταν το θεαθήναι. Και αυτόν τον πέτυχε…

 

Scroll to top