30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρούσα η Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο

Η χώρα μας διατηρεί ναυτική παρουσία στην περιοχή, δήλωσε ο Ευάγγ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
      Pin It

Λευκωσία Του Ακη Φάντη

 

Παρούσα στην ανατολική Μεσόγειο, με ναυτική παρουσία στην περιοχή, δηλώνει η Ελλάδα διά του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ευάγγελου Βενιζέλου. Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς κατά πόσο ευσταθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει φρεγάτα και υποβρύχιο στην Κύπρο, είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί ναυτική παρουσία στην περιοχή. «H Ελλάδα είναι μια χώρα-μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Είμαστε πάνω από 62 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ.

 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές. Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αρα υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Αυτό γίνεται για τους λόγους που είπα και είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους», είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι «οι συνεργασίες μας και όλες μας οι πρωτοβουλίες είναι πρωτοβουλίες πολιτικο-διπλωματικές, που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Ολοι πρέπει να το έχουν αυτό υπόψη τους, όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ως μόνο στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης. Αυτό είναι και το μήνυμά μου προς την τουρκική πλευρά».

 

Επιπλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι οι υδρογονάνθρακες είναι ένα πρόσθετο κίνητρο και μέσο για μια λύση επωφελή και για τις δύο κοινότητες.

 

Η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο

 

Οσον αφορά τη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο μετά τις τουρκικές παραβιάσεις, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την υπογραφή πριν από λίγες μέρες με τον Κύπριο ΥΠΕΞ μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας για την έρευνα και διάσωση, που ενώνει το FIR της Λευκωσίας με αυτό των Αθηνών και όπως τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν σε αυτά τα δύο FIR. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση και ότι η Ελλάδα με την Κύπρο, στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της κοινής εθνικής πολιτικής, κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν για να μην υπάρχει κανένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

 

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο κ. Αϊντα είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός πολιτικός και ένας εκπρόσωπος του γ.γ. μπορεί να παίξει πολύ θετικό ρόλο στο Κυπριακό. Είπε επίσης ότι θα ακούσει τις απόψεις του στις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

 

Scroll to top