30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλήρη ενημέρωση θα ζητήσει ο Τσίπρας από τον Στουρνάρα

Οι εξελίξεις στις τράπεζες, τα αποτελέσματα των stress tests, η διαχείριση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, τα «κόκκινα» δάνεια και το μέλλον της Τράπεζας Αττικής θα τεθούν στο τραπέζι από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον διοικητή της ΤτΕ.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κατώφλι του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περάσει σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία, εξ ου και η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει την πλήρη ενημέρωσή της για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των stress tests, τον τρόπο διαχείρισης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, την κατάσταση των «κόκκινων» δανείων και το μέλλον της Τράπεζας Αττικής.

 

Η συνάντηση είχε ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του καλοκαιριού, λίγες εβδομάδες αφότου ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε το τιμόνι της ΤτΕ.

 

Είχε μετατεθεί

 

Το «ραντεβού» είχε μετατεθεί για αργότερα, ωστόσο ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνάντησαν εκτάκτως τον διοικητή της ΤτΕ στις 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μεταφέρουν, μεταξύ άλλων, τη δυσαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ για τις κινδυνολογικές δηλώσεις των κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων περί μαζικής εκροής καταθέσεων, αν κερδίσει τις εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση. Τότε ο Γιάννης Στουρνάρας είχε εκφράσει σε χαμηλούς τόνους και εκείνος τη δυσφορία του, καθώς το κακό κλίμα είχε μεταφερθεί μέχρι και στην ΕΚΤ.

 

Εν τέλει η ημερομηνία της συνάντησης οριστικοποιήθηκε για σήμερα, αφού ο διοικητής της ΤτΕ αποφάσισε να έχει σειρά συναντήσεων με αντιπροσωπείες κομμάτων. Την Παρασκευή θα συναντήσει τον Σταύρο Θεοδωράκη και στις 13 Νοεμβρίου βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν είχε και τις πλέον «αγαστές» σχέσεις με τον Γ. Στουρνάρα, με τους τόνους να υψώνονται, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο διακινήθηκαν τα πρώτα σενάρια περί «μετακόμισής» του στην Κεντρική Τράπεζα από το υπουργείο Οικονομικών. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ότι η ανάληψη των καθηκόντων αυτών από τον Γ. Στουρνάρα θα είναι «αδιανόητη», καθώς «δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και παραβιάζει την ετυμηγορία του λαού». Σε συνέντευξή του μάλιστα στη «Le Monde» ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει «επιλογή του Βερολίνου» τον σημερινό διοικητή της ΤτΕ, ενώ είχε δηλώσει την αντίθεσή του και ενώπιον του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

 

Ούτως ή άλλως, ο Πάνος Σκουρλέτης έδωσε το στίγμα της θεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός να δοθούν τα 11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη λεγόμενη «γραμμή πίστωσης» μας βάζει «σε μια νέα μνημονιακή εποχή και δεν μας απομακρύνει από τη λογική και τις πολιτικές του Μνημονίου» και πως «βρίσκεται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση». Αλλωστε, όπως εξήγησε, «αυτά τα χρήματα τα έχουμε πάρει βάσει προϋποθέσεων και όρων και τώρα καλούμαστε πάλι να υποστούμε νέα προαπαιτούμενα για τα ίδια χρήματα και για να συνεχιστεί η μνημονιακή επιτήρηση της χώρας».

 

Η έκθεση από την Βουλή

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ξεχώρισε ορισμένα σημαντικά σημεία της. «Από τη μία πλευρά ασκεί κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και από την άλλη καθιστά τη βιωσιμότητα του χρέους τον βασικό παράγοντα για μια βιώσιμη ανάπτυξη» σημείωσε ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «καταλαμβάνει πλέον και την τελευταία θέση από όλες τις χώρες της Ε.Ε. στον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης». Επιπλέον, «εκφράζονται επιφυλάξεις για τις επίσημες προβλέψεις σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής» και, τέλος, «επισημαίνεται η απουσία ενός συνεκτικού σχεδίου για την ανάπτυξη από το 2015 κι έπειτα».

 

«Στο πουθενά»

 

«Ολα δείχνουν ότι ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για την έξοδο από το Μνημόνιο οδηγεί στο πουθενά» συμπέρανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Η Κουμουνδούρου πάντως προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης για τη διοργάνωση 13 περιφερειακών συνδιασκέψεων προκειμένου να «γειωθεί» στις τοπικές κοινωνίες το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Αυτές οι εκδηλώσεις, που προηγούνται της διαφαινόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λαμβάνουν χαρακτήρα προεκλογικό, εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε ορισμένες εξ αυτών ως κεντρικός εισηγητής.

 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντήσει και τον γ.γ. του ΑΚΕΛ σήμερα το πρωί, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο και τις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή.

 

Scroll to top