30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογή-έκπληξη στην ΠΕΔΑ

Ο Ηρακλής Γκότσης (ΣΥΡΙΖΑ) εξελέγη πρόεδρος στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής μετά την απόσυρση των Σαράντη (ΠΑΣΟΚ) και Ιωακειμίδη (ανεξάρτητος κεντροαριστερός).
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Επειτα από τρεις ψηφοφορίες, έντονες διαβουλεύσεις στους διαδρόμους στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και τις αποσύρσεις δύο υποψηφιοτήτων, ο Ηρακλής Γκότσης, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας (ΣΥΡΙΖΑ), εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), συγκεντρώνοντας 14 ψήφους από το 25μελές συμβούλιο. Επελέγη δηλαδή και από αιρετούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητους από την Κεντροαριστερά. Μετά την εκλογή του ο νέος πρόεδρος βεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με όλους για το καλό της Αυτοδιοίκησης.

 

Τα τέσσερα έγιναν δύο

 

Η διαδικασία ξεκίνησε με 4 ψηφοδέλτια. Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου ήταν οι: Δ. Στεργίου-Καψάλης [δήμαρχος Πεντέλης, Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής για την Ανατροπή (Ν.Δ. -9 μέλη)], Ν. Σαράντης [δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αυτοδιοίκηση Πολιτών (ΠΑΣΟΚ -5 μέλη)], Ηρ. Γκότσης [δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία (ΣΥΡΙΖΑ -5 μέλη)] και Γ. Ιωακειμίδης [δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Νέα Αυτοδιοίκηση (ανεξάρτητοι αιρετοί προερχόμενοι από την Κεντροαριστερά -4 μέλη). Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ -2 μέλη) είχε ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει λευκό.

 

Στον α’ και β’ γύρο κάθε παράταξη ψήφισε τον επικεφαλής της. Για τον γ’ γύρο προβλέπεται η εκλογή προέδρου με απλή πλειοψηφία. Φαινόταν ότι θα εκλεγεί ο κ. Στεργίου με τις 9 ψήφους της παράταξής του. Ωστόσο, εξαρχής το όνομα του κ. Γκότση ακουγόταν έντονα για τη θέση του νέου προέδρου. Ζητήθηκε διάλειμμα 20 λεπτών. Πλησίασε τη 1 ώρα. Την προσοχή όλων προσέλκυσε η διάρκεια των διαβουλεύσεων ανάμεσα στα μέλη της Αυτοδιοίκησης Πολιτών, τα οποία καθυστερούσαν να επιστρέψουν στην αίθουσα.

 

Ακούστηκε, δε, κάποια στιγμή ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι ένιωσε αδιαθεσία ο δήμαρχος Π. Φαλήρου, Δ. Χατζηδάκης (Ν.Δ.), ο οποίος επίσης εκείνη τη στιγμή απουσίαζε από την αίθουσα. Σε περίπτωση που επέμενε στην υποψηφιότητά του ο κ. Σαράντης, υπήρχε η εκτίμηση ότι δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη στήριξη για την εκλογή του. Επιστρέφοντας ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, συμπληρώνοντας: «Δεν δίνω λευκή επιταγή σε κανέναν».

 

Αμεσα ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του και ο κ. Ιωακειμίδης. Οι τρεις παρατάξεις συνεργάστηκαν απέναντι στη Δεξιά και επέλεξαν τα μέλη του προεδρείου: πρόεδρος Ηρ. Γκότσης, αντιπρόεδρος Γ. Ιωακειμίδης, γεν. γραμματέας Ν. Σαράντης. Μέλη της εκτελεστικής επιτροπής εξελέγησαν οι Γ. Κασσαβός και Σ. Ντούρος (νυν και πρώην δήμαρχος Αχαρνών).

 

Μερίδα αυτοδιοικητικών εκτιμά ότι τα αποτελέσματα δίνουν κατά προτεραιότητα πλειοψηφία στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), φορέα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

 

Η θέση του προέδρου του Συνδέσμου αποδίδεται στον/ην περιφερειάρχη Αττικής.

 

Scroll to top