Pin It

Συρρίκνωση των δομών του δημόσιου τομέα κατά 40% συνεπάγονται τα νέα οργανογράμματα που απέκτησαν τα υπουργεία, με τα σχετικά προεδρικά διατάγματα, τα οποία συνδέονται με τον νέο νόμο επιλογής προϊσταμένων, να τίθενται σε ισχύ από χθες μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου.

 

Είναι γνωστές οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων, των εκπροσώπων τους και επιστημόνων της Δημόσιας Διοίκησης για τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων. Υπογραμμίζουν ότι οδηγεί στην επαναφορά του κομματικού κράτους, κάνοντας λόγο για έναν νόμο «κομμένο και ραμμένο» ώστε να έχουν μακροπρόθεσμη ισχύ οι μεταβατικές του διατάξεις, βάσει των οποίων ο υπουργός μπορεί να τοποθετεί με αποφάσεις του προϊσταμένους στο υπουργείο του. Ενδεχομένως και αρεστούς. Νέα περίπτωση παύσης γενικής διευθύντριας που αρνήθηκε να προχωρήσει στον επιμερισμό των ποσοστώσεων της «αξιολόγησης» έγινε γνωστή (βλ. ρεπορτάζ σελ. 19).

 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβάλλει ως ωφέλιμη τη συρρίκνωση του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, μειώνονται πλέον οι Γενικές Διευθύνσεις σε 93 από 115, οι Διευθύνσεις σε 994 από 1.644 και τα Τμήματα σε 3.324 από 5.763. Από εδώ και στο εξής, η Δημόσια Διοίκηση θα διαθέτει 4.558 προϊσταμένους από 7.717 που είχε πριν, ενώ το δημοσιονομικό κόστος πέφτει στα 16.231.800 ευρώ, από 27.081.000 ευρώ που ήταν μέχρι χθες. Δηλαδή, σύμφωνα με το υπουργείο, η δημοσιονομική εξοικονόμηση φτάνει τα 10.800.00. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΔΜΗΔ, το 70% των εργαζομένων απασχολείται πλέον σε επιχειρησιακά θέματα και το 30% σε εσωτερικά διοικητικά και οικονομικά θέματα.

 

Οι φορείς με τη μεγαλύτερη συνολική μείωση μονάδων είναι τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ο νέος του οργανισμός θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2015, για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων αναφορικά με την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων), Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών, καθώς και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

Scroll to top