30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυθαίρετο σαράι… 1.000 δωματίων

Το νέο προεδρικό μέγαρο της «νέας Τουρκίας» του Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηριστεί παράνομο σε τουλάχιστον τρεις δικαστικές αποφάσεις, καθώς είναι χτισμένο σε δασική έκταση στο παλιό αγρόκτημα του Κεμάλ Ατατούρκ, την πολιτική κληρονομιά του οποίου προσπαθεί με κάθε μέσον να καταπατήσει ο αλαζών «σουλτάνος»!.
      Pin It
 Ο Ταγίπ Ερντογάν ποζάρει μετά από μια μικρή τελετή εγκαινείων, μέσα στο νέο προεδρικό μέγαρο, στην Άγκυρα  REUTERS/ Umit Bekta


Ο Ταγίπ Ερντογάν ποζάρει μετά από μια μικρή τελετή εγκαινείων, μέσα στο νέο προεδρικό μέγαρο, στην Άγκυρα
REUTERS/ Umit Bekta

Ενα παλάτι, με 1.000 δωμάτια, χτισμένο σε «οικόπεδο» 300 στρεμμάτων στην περιοχή των Πέντε Λόφων στην Αγκυρα, είναι πλέον το νέο σπίτι του Ταγίπ Ερντογάν. Πολυτελέστατο, το κτίριο που θα στεγάζει στο εξής τον ανώτατο άρχοντα της Τουρκίας σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο τη «νέα εποχή» που έχει οραματιστεί ο Ταγίπ Ερντογάν, μακριά από την ιστορία του Παλατιού Τσάνκαγια (Cankaya), που ήταν η έδρα 11 προέδρων, από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ μέχρι τώρα και αποτελεί σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας της Τουρκίας ως προοδευτικού κοσμικού κράτους.

 

Στο εξής το Ak Saray -δηλαδή το «Λευκό Σαράι»- με κόστος 270 εκατομμυρίων ευρώ, θα είναι αυτό που θα ενσαρκώνει το μεγαλείο του παρελθόντος, παντρεύοντας, όπως σημειώνει ο τουρκικός Τύπος, «το σύγχρονο με τις παραδόσεις της δυναστείας των Σελτζούκων».

 

Εάν πιστέψει κανείς την αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, μπορεί να είναι και το μεγαλύτερο κατοικημένο παλάτι στον κόσμο. Οπως υποστήριξε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Ουμούτ Οράν, το συγκρότημα είναι έξι φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο και 27 φορές μεγαλύτερο από το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Ακόμα και η βασίλισσα Ελισάβετ είναι φτωχή σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 12ου προέδρου της Τουρκίας», είπε με μεγάλη δόση ειρωνείας ο Οράν, προσθέτοντας ότι ακόμα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «κυβερνά τις ΗΠΑ από έναν Λευκό Οίκο 214 ετών»! Σε σύγκριση δε με το συγκρότημα του Ερντογάν, κατέληξε ο Οράν, «το Κρεμλίνο του Πούτιν φαντάζει σαν αποθήκη… ενώ σίγουρα είναι πολύ ανώτερο από το προεδρικό μέγαρο του μεσιέ Ολάντ».

 

Ποιος Κεμάλ…

 

Πέραν του ότι για την αντιπολίτευση αυτή είναι άλλη μια απόδειξη της προδοσίας του Ερντογάν απέναντι στη σύγχρονη κληρονομιά που άφησε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη χώρα, υπάρχει κι άλλο ένα πρόβλημα: το λαμπρό παλάτι του προέδρου είναι αυθαίρετο με βούλα δικαστηρίων!

 

Ο Ερντογάν οραματίστηκε το σχέδιο για το νέο σπίτι του όταν ήταν ακόμα πρωθυπουργός, προορίζοντας το «σαράι» για κατοικία τού εκάστοτε επικεφαλής της κυβέρνησης. Για την ανέγερσή του όμως έπρεπε να αποψιλωθούν οι «Πέντε Λόφοι», που εκτός του ότι συμπεριλαμβάνονταν στους πλέον καλά διατηρημένους χώρους πρασίνου της τουρκικής πρωτεύουσας, ήταν και εκεί όπου ο Ατατούρκ είχε φτιάξει το δασικό του αγρόκτημα (AOÇ), το οποίο στη συνέχεια δώρισε στο κράτος.

 

Οι περιβαλλοντολόγοι προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Οχι μία, αλλά τουλάχιστον τρεις φορές. Τον περασμένο Μάρτιο -πριν από τις προεδρικές εκλογές- με την πιο πρόσφατη απόφασή τους οι δικαστές ζητούσαν από τον Ερντογάν να σταματήσει άμεσα τις εργασίες. Εις μάτην. «Ας το κατεδαφίσουν, εάν έχουν τη δύναμη να το κάνουν» είχε δηλώσει ο τότε πρωθυπουργός. Και απαξιώνοντας πλήρως τον νόμο συμπλήρωσε: «Μπορεί να διέταξαν να σταματήσουν οι εργασίες, αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Εγώ θα το εγκαινιάσω και θα μετακομίσω εκεί». Πράγμα που έκανε βέβαια, επιλέγοντας να ολοκληρώσει την τελευταία πράξη «απείθειας» απέναντι στον νόμο χθες, ανήμερα της εθνικής γιορτής της Δημοκρατίας. Ετσι διοργάνωσε τα εγκαίνια το πρωί και το βράδυ την επίσημη δεξίωση με 2.500 καλεσμένους.

 

Νέα τραγωδία σε ορυχείο

 

Εκτός του ότι οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να παρευρεθούν δηλώνοντας ότι θα γιορτάσουν τη Δημοκρατία στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ, τα σχέδια της μεγάλης γιορτής χάλασε μια τραγωδία. Για την ακρίβεια, άλλη μια τραγωδία σε ορυχείο, αυτή τη φορά στην επαρχία Καραμάν. Δεκαοκτώ εργάτες παγιδεύτηκαν σε βάθος 375 μέτρων, σε στοές που πλημμύρισαν όταν 11.000 κυβικά μέτρα νερού κατέκλυσαν ξαφνικά το ορυχείο. Μόνο μια αντλία άντλησης λειτουργούσε και οι ελπίδες για τη διάσωσή τους είναι πλέον μηδαμινές.

 

«Μόνο οκτώ προβλήματα εντοπίστηκαν στη διάρκεια επιθεώρησης του ορυχείου τον Ιούνιο και κανένα από αυτά δεν απαιτούσε το κλείσιμο των εγκαταστάσεων» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, αλλά ήδη τουρκικές εφημερίδες βρήκαν τον κρίκο που συνδέει τον ιδιοκτήτη του με το κυβερνών κόμμα, θέτοντας ερωτήματα. Οπως επισημαίνει η «Hurriyet», πρόκειται για τον Σαφέτ Ουγιάρ, πρώην δήμαρχο με το κόμμα του Ερντογάν στην επαρχία Καραμάν και υποψήφιο σε ακόμα δύο αναμετρήσεις. Επιπλέον, είναι ξάδελφος του ιδιοκτήτη του άλλου «αμαρτωλού» ορυχείου στη Σόμα, όπου τον περασμένο Μάιο 301 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους. Για τις «αβλεψίες» που εντοπίστηκαν το καλοκαίρι, ο επιχειρηματίας πλήρωσε ένα πρόστιμο και καθάρισε.

 

Scroll to top