Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Κραυγή αγωνίας για τον ιό του Εμπολα απευθύνει από το Λονδίνο, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της επιδημίας, η Εκτακτη Επιτροπή Καταστροφών (DEC), η οποία αντιπροσωπεύει 13 ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων η Oxfam και ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός, προειδοποιώντας σε δραματικούς τόνους ότι η δυτική Αφρική απέχει μόλις 60 ημέρες από την ανθρωπιστική καταστροφή.

 

Παράλληλα, απευθύνει αγωνιώδη έκκληση στους Βρετανούς να συγκεντρώσουν εκατομμύρια λιρών για τη μάχη ενάντια στον ιό. Ετσι, για τον σκοπό αυτό σήμερα στη Βρετανία κάθε μέσο ενημέρωσης θα δημοσιεύσει ή θα μεταδώσει την έκκληση της DEC για δωρεές, οι οποίες θα διατεθούν για τη δημιουργία κέντρων θεραπείας, την αγορά προστατευτικών στολών για το ιατρικό προσωπικό, αλλά και την προστασία των παιδιών που έχουν μείνει ορφανά από το πλήγμα της νόσου που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε σχεδόν 5.000 ανθρώπους, απειλώντας να μολύνει ένα εκατομμύριο ακόμη μέχρι το νέο έτος.

 

«Μέχρι σήμερα, στην 50χρονη ιστορία της DEC, απευθύναμε εκκλήσεις για καταστροφές που αφορούσαν πλημμύρες, λιμούς, σεισμούς, τυφώνες και ένοπλες συγκρούσεις. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν απευθύναμε έκκληση για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας» διευκρίνισε ο επικεφαλής της DEC, Σαλέχ Σαέντ. Και πρόσθεσε με νόημα: «Αυτό το οποίο βλέπουμε στη δυτική Αφρική είναι μια πρωτοφανής ανθρωπιστική καταστροφή. Εάν δεν αναλάβουμε δράση προκειμένου να σταματήσουμε τη διάδοση του ιού και δεν βοηθήσουμε όλους όσοι πλήττονται από την κρίση, τότε ορισμένα τμήματα της δυτικής Αφρικής αντιμετωπίζουν την καταστροφή εντός εξήντα ημερών».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος τόνισε προχθές ότι «παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι η αποτυχία ελέγχου του Εμπολα στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι ρυθμοί της μετάδοσης εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία».

 

Συντασσόμενος με τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, υπογράμμισε ότι οι τρεις πλέον πληγείσες από τον ιό αφρικανικές χώρες χρειάζονται επειγόντως άλλους 5.000 γιατρούς, ενώ την ίδια ώρα επισήμανε το γεγονός ότι τα εύρωστα οικονομικά κράτη έχουν χωριστεί σε αυτά που είναι πρόθυμα να βοηθήσουν δραστικά στη μάχη εναντίον του Εμπολα και σε αυτά που δείχνουν απροθυμία. Τέλος, σήμερα, με ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η θνησιμότητα στους νοσούντες από τον ιό βρίσκεται στο 70%, αν και για όσους περιθάλπονται το ποσοστό είναι μικρότερο.

 

Scroll to top