30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντί για συμβάσεις έλαβαν… άγριο ξύλο

ΙΤΑΛΙΑ - Τέσσερις εργάτες τραυματίστηκαν χθες από αστυνομικούς, καθώς, μαζί με άλλες εκατοντάδες συναδέλφους τους, προσπαθούσαν να διαδηλώσουν κατά του γερμανικού ομίλου ThyssenKrupp και να προσεγγίσουν το υπουργείο Οικονομικών.
      Pin It

Ρώμη Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

 Αγριο ξύλο έπεσε από τους Ιταλούς αστυνομικούς σε περίπου 600 εργαζόμενους της γερμανικής ThyssenKrupp που διαμαρτυρήθηκαν στο κέντρο της Ρώμης για την απόφαση απόλυσης πεντακοσίων τριάντα επτά εργατών σε χαλυβουργείο του Τέρνι, στην κεντρική Ιταλία  ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / GIANNI MORBIOLI


Αγριο ξύλο έπεσε από τους Ιταλούς αστυνομικούς σε περίπου 600 εργαζόμενους της γερμανικής ThyssenKrupp που διαμαρτυρήθηκαν στο κέντρο της Ρώμης για την απόφαση απόλυσης πεντακοσίων τριάντα επτά εργατών σε χαλυβουργείο του Τέρνι, στην κεντρική Ιταλία
ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / GIANNI MORBIOLI

Είναι το πρώτο «θερμό» περιστατικό που λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες στην ιταλική πρωτεύουσα, καθώς η οικονομική κρίση αρχίζει να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες. Τέσσερις εργάτες τραυματίστηκαν χθες από τους Ιταλούς αστυνομικούς, ενώ, μαζί με άλλες εκατοντάδες συναδέλφους τους, προσπαθούσαν να διαδηλώσουν κατά του γερμανικού ομίλου ThyssenKrupp, ο οποίος αποφάσισε την απόλυση πεντακοσίων τριάντα επτά εργατών σε χαλυβουργείο του Τέρνι, στην κεντρική Ιταλία.

 

Οι εργάτες, εγγεγραμμένοι στο κεντροαριστερό συνδικάτο Fiom-Cgil, με επικεφαλής τον Μαουρίτσιο Λαντίνι, ζήτησαν να συναντηθούν με τον Γερμανό πρέσβη. Τελικώς, τους επετράπη να μιλήσουν με εκπρόσωπο της πρεσβείας, στον οποίο και εξήγησαν ότι θέλουν να ανακληθούν οι απολύσεις και να εφαρμοστούν «συλλογικές συμβάσεις αλληλεγγύης», όπως συμβαίνει και στις παραγωγικές μονάδες της ThyssenKrupp στη Γερμανία. Μετά τη λήξη της συνάντησης, τα μέλη της Fiom προσπάθησαν να προσεγγίσουν το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από την πρεσβεία της Γερμανίας. Οι αστυνομικοί έφραξαν τον δρόμο και όταν οι εργάτες επεχείρησαν να προχωρήσουν, τα κλομπ άρχισαν να πέφτουν βροχή.

 

Τέσσερις εργάτες τραυματίστηκαν και τα ματωμένα κεφάλια τους προκάλεσαν σοκ και οργή σε πάρα πολλούς Ιταλούς. «Ασκήθηκε βία χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σαφείς και άμεσες εξηγήσεις», δήλωσε ο Λαντίνι, ο οποίος χτυπήθηκε επίσης από τους αστυνομικούς. Το γεγονός προκάλεσε άμεσες πολιτικές αντιδράσεις: η υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Φεντερίκα Γκουίντι, εξέφρασε τη λύπη της για τον τραυματισμό των εργατών. Ο υφυπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης, Γκρατιάνο Ντελ Ρίο, επικοινώνησε άμεσα με τον Λαντίνι και τον διαβεβαίωσε ότι θα ερευνηθούν λεπτομερώς όλα τα χθεσινά συμβάντα και θα αποδοθούν οι όποιες ευθύνες.

 

Οι εργάτες του χαλυβουργείου του Τέρνι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκαν σε «ανεξήγητη και βάρβαρη βία», ενώ αρκετοί άλλοι επανέλαβαν ότι «είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να υπερασπιστούν τη θέση εργασίας τους».

 

Το χαλυβουργείο αυτό παράγει το 15% του ΑΕΠ της περιοχής Ούμπρια της κεντρικής Ιταλίας με πρωτεύουσα την Περούτζια. Σε σύνολο 2.600 εργαζομένων, ζητείται τώρα να απολυθεί σχεδόν το ένα τέταρτο. Τα χθεσινά επεισόδια στην ιταλική πρωτεύουσα δείχνουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης σε κοινωνικό επίπεδο. Ο Ματέο Ρέντσι -ο οποίος στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορήθηκε για «υποτέλεια στη Μέρκελ»- πριν από λίγες εβδομάδες δήλωσε ότι αν τα συνδικάτα θέλουν ένα θερμό φθινόπωρο, εκείνος δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, «από τη στιγμή μάλιστα που το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν σχετικά δροσερό».

 

Αστείες δικαιολογίες

 

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όμως, με έκρηξη της ανεργίας των νέων και «ελαστικά συμβόλαια» τα οποία διαρκούν συχνά μόνο μία μέρα, δεν αφήνει περιθώρια για πνευματώδεις ή επιπόλαιες τοποθετήσεις. Πηγές της ιταλικής αστυνομίας υποστήριξαν ότι οι άνδρες της αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα κλομπ διότι οι εργάτες ήθελαν να φτάσουν στον κεντρικό σταθμό της Ρώμης, το Τέρμινι, και να προχωρήσουν σε κατάληψη. Οι εικόνες που κατέγραψαν όμως οι τηλεοπτικές κάμερες δεν επιβεβαιώνουν την εξήγηση αυτή. Κύριος πολιτικός υπαίτιος για την ξαφνική αυτή κορύφωση της έντασης, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι ο κεντροδεξιός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος πρόσφατα τάχθηκε υπέρ της ουσιαστικής διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που επιθυμούν να προχωρήσουν σε νέες απολύσεις.

 

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από τη γερμανική πρεσβεία, το κόμμα Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία του Νίκι Βέντολα ζήτησε την παραίτηση του Αλφάνο. Η αντιπαράθεση, στο μεταξύ, οξύνεται σε ένα ακόμη μέτωπο: σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», η γραμματέας του συνδικάτου Cgil, Σουζάνα Καμούσο, κατηγόρησε τον Ρέντσι ότι «αντιγράφει και υιοθετεί τις προτάσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, μελών της Ενωσης Βιομηχάνων». Η Καμούσο υπενθύμισε, χαρακτηριστικά, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Φίατ, Σέρτζιο Μαρκιόνε, έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι «ο Ρέντσι τοποθετήθηκε στην πρωθυπουργία για να απομακρύνει τα παλιοσίδερα από τις ράγες των τρένων». Και ότι κανείς δεν διέψευσε την «περίεργη» αυτή δήλωση. «Τα παλιοσίδερα» είναι η Αριστερά και τα συνδικάτα;

 

Τον Ρέντσι έσπευσε να υπερασπιστεί η ευρωβουλευτίνα του, Πίνα Πιτσιέρνο, τονίζοντας ότι «η Καμούσο εξελέγη επικεφαλής του συνδικάτου με πλαστές εγγραφές μελών» και κατηγορώντας το Cgil ότι «οργάνωσε τη μεγάλη κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου πληρώνοντας τα πούλμαν που μετέφεραν τους διαδηλωτές στη Ρώμη». Πριν βραδιάσει, η Πιτσιέρνο ζήτησε συγγνώμη, αξιώνοντας όμως και «σεβασμό στο πρόσωπο του Ρέντσι». Μένει να δούμε ποιος θα σεβαστεί τους εργαζόμενους, οι οποίοι -και στην Ιταλία- κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς βασικά δικαιώματα εν ονόματι δήθεν των όσων «επιβάλλει η κρίση».

 

Scroll to top