Pin It

ΛΟΝΔΙΝΟ Tου Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

 Η Βρετανία αποτελεί «μαγνήτη» για τους μετανάστες, που συγκεντρώνονται στο Γαλλικό Καλέ προσπαθώντας να βρεθούν κρυφά σε ένα «Ελ Ντοράντο»  REUTERS/ Pascal Rossignol


Η Βρετανία αποτελεί «μαγνήτη» για τους μετανάστες, που συγκεντρώνονται στο Γαλλικό Καλέ προσπαθώντας να βρεθούν κρυφά σε ένα «Ελ Ντοράντο»
REUTERS/ Pascal Rossignol

«Οι μετανάστες είναι έτοιμοι να πεθάνουν για 36 στερλίνες την εβδομάδα». Αυτό υπογράμμισε η δήμαρχος του Καλέ, Νατάσα Μπούτσαρτ, όταν κλήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου που ασχολείται με το μεταναστευτικό. Οπως υπογράμμισε η κ. Μπούτσαρτ, η Βρετανία αποτελεί «μαγνήτη» για πολλούς από αυτούς, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να πει στους μετανάστες ότι δεν θα βρουν το “Ελ Ντοράντο” στο Ηνωμένο Βασίλειο».

 

Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα στη Γηραιά Αλβιώνα και όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, «όσο πλησιάζουμε προς τις γενικές εκλογές του Μαΐου, από τη μια οι σχετικές συζητήσεις θα αυξάνονται και από την άλλη η ένταση μεταξύ των κομμάτων για το συγκεκριμένο θέμα θα δυναμώνει». Οχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς πως το ακροδεξιό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP), δημοσκοπικά τουλάχιστον, φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις το 20%. Το UKIP με «παντιέρα» την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. και τη δραστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος προς τη Βρετανία έχει καταφέρει να πείσει μεγάλη μερίδα των Βρετανών, αντλώντας ψήφους κυρίως από το Συντηρητικό Κόμμα.

 

Η ώρα του πρωθυπουργού

 

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή συνεδρίαση στην Βουλή των Κοινοτήτων όπου το θέμα ουσιαστικά μονοπώλησε την ώρα του πρωθυπουργού. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μεταναστευτικό «όπως είχε υποσχεθεί πριν από 4,5 χρόνια στην τότε προεκλογική περίοδο». Με τη σειρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι τα σημερινά στοιχεία δείχνουν έντονη μείωση των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα και μάλιστα ζήτησε από τον Εντ Μίλιμπαντ να «απολογηθεί για τα λάθη που έχει κάνει το κόμμα του στο συγκεκριμένο θέμα όσα χρόνια ήταν στην εξουσία». Η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών, εδώ στη Βρετανία, χαρακτηρίζουν «χαοτικό» το πρόβλημά της καθώς «ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε με την πρέπουσα σοβαρότητα», όπως υπογραμμίζουν. Η αλήθεια είναι, όπως σημείωσε και η δήμαρχος του Καλέ, ότι καθημερινά 2.500 μετανάστες βρίσκονται στη πόλη της βόρειας Γαλλίας με σκοπό να ανέβουν παράνομα σε τρένα και φορτηγά για να περάσουν στη Βρετανία. Στο δε Ηνωμένο Βασίλειο το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Οι παράνομοι μετανάστες υπολογίζονται σε 175.000, ενώ τους 11.000 φτάνουν όσοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο και περιμένουν πάνω από επτά χρόνια για να δουν αν μπορούν να «νομιμοποιηθούν».

 

Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως η αποτυχία ενός συστήματος καταμέτρησης και χορήγησης ασύλου σε μετανάστες έχει κοστίσει στο βρετανικό Δημόσιο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπολογίζεται πως 50.000 άτομα που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο αγνοούνται.

 

[email protected]

 

Scroll to top