ΑΠΕ-ΜΠΕ

31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επεσε λευκή πετσέτα κι έρχονται

Αν και ο Βενιζέλος υποτίθεται ότι δεν συζητούσε άνοιγμα του Ασφαλιστικού, δήλωσε ότι δεν αποκλείει νέες επώδυνες ρυθμίσεις και άναψε με τον Σαμαρά το πράσινο φως για να έρθει η τρόικα και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους όρους των δανειστών.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Μήνυμα στην τρόικα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πει για ακόμη μία φορά «ναι σε όλα» και να δεχτεί κάθε σκληρό μέτρο απαιτηθεί, αρκεί να υπάρξει συμφωνία και να μην ακυρωθεί ο σχεδιασμός για την κατ’ επίφαση έξοδο από το Μνημόνιο, έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου.

 

Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προειδοποιούσε από την Ουάσινγκτον ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα αν η ελληνική πλευρά δεν αναλάβει πρωτοβουλίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλησε να εκπέμψει εικόνα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας της δικομματικής, υπερτονίζοντας την προσήλωση στα συμφωνηθέντα και διαβεβαιώνοντας για την πιστή και εμπρόθεσμη εφαρμογή τους.

 

Με το βλέμμα εμφανώς στραμμένο στους πιστωτές, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» με το οποίο πορεύεται, το οποίο τηρείται «όπως τα έχουμε πει» και σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα.

 

Τελευταία μεν εμφάνιση δε

 

Επιχειρώντας δε να «διαλύσει» τα σύννεφα περί εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις ανέφερε με σιγουριά ότι «η τρόικα θα έρθει το ταχύτερο», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η βούληση της συγκυβέρνησης είναι η επικείμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών «να είναι η τελευταία εμφάνισή τους στην Αθήνα».

 

Για τα επιμέρους ζητήματα-αγκάθια με πρώτο και κυριότερο το Ασφαλιστικό, ο κ. Βενιζέλος, χωρίς να αποκλείει κατηγορηματικά ένα νέο επώδυνο «άνοιγμά» του για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, σημείωσε γενικόλογα ότι έχει γίνει «πολλή δουλειά», παραπέμποντας στις σχετικές αναλογιστικές μελέτες, ενώ εν είδει έκκλησης ζήτησε να μην ξεχνάει κανείς τις «διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα όλα αυτά τα 5 χρόνια».

 

Αναφερόμενος στα ζητήματα του δημόσιου τομέα όπου το κόμμα του παρουσιαζόταν να εγείρει διάφορες ενστάσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και δεν έδειξε ιδιαίτερη επιμονή στις αντιρρήσεις που προέβαλλε τις προηγούμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας μόνον ότι υπάρχει «μία συζήτηση, μία ζύμωση και ένα συμπέρασμα» το οποίο έχει διαμορφωθεί και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πορεύονται στο πλαίσιο που έχουν συμφωνήσει. Σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί εμμέσως στους εσωκομματικούς επικριτές της συμπόρευσης με τη Ν.Δ. που καταλογίζουν στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη απόλυτη ταύτιση με τον Αντώνη Σαμαρά, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα δύο κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση «και οι θέσεις του λαμβάνονται πάρα πολύ σοβαρά υπόψη».

 

«Σκληρή» γραμμή

 

Πηγές προσκείμενες στον κ. Βενιζέλο έλεγαν μετά τη σύσκεψη ότι αποφασίστηκε να τηρηθεί σκληρή γραμμή για το Ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα που λογίζονται ως «κλειστά θέματα» για τη δικομματική, ενώ για τον συνδικαλιστικό νόμο και τα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων θα υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Χρήστο Πρωτόπαπα, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γ. Κουτρουμάνη, Π. Ρήγα, Κ. Πιερρακάκη και Γ. Κουτσούκο με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

 

Οσον αφορά τον αντικαταστάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού τόνιζαν ότι ακόμη παραμένει σε εκκρεμότητα.

 

Ερωτηθείς, τέλος, για τη συνάντηση Σόιμπλε – Χαρδούβελη και το αν το Βερολίνο «άδειασε» την κυβέρνηση περί της μετάβασης στη μεταμνημονιακή φάση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι είναι διαφορετικό πράγμα η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και άλλο η ύπαρξη συμφωνίας ανάμεσα στα δύο μέρη.

 

Να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ, εξέφρασε τη θέση ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει, αφού προηγουμένως η χώρα μας εκτελέσει πλήρως το μνημονιακό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

Scroll to top