31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κόλλησαν» στα… διόδια της εξόδου

Οι αστοχίες για τέλος του Μνημονίου οδήγησαν την κυβέρνηση να πει «ναι» στις νέες αξιώσεις της τρόικας και πρέπει να πείσει τους βουλευτές της ότι αυτό είναι το τελευταίο τίμημα για την ελευθερία.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Στις… φουρκέτες του οδικού χάρτη της εξόδου κόλλησε η κυβέρνηση και η αμηχανία στο μέγαρο Μαξίμου είναι εμφανής, μετά και τις νέες παρεμβάσεις του Βερολίνου και του ΔΝΤ. Τα αρνητικά μηνύματα, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ήταν σε σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο Ευάγγ. Βενιζέλο και, παράλληλα, το πατατράκ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και τις αγορές ομολόγων, δεν άφησαν κανένα περιθώριο για δηλώσεις αισιοδοξίας.

 

Το άγχος της κυβέρνησης να διαμορφώσει στο εσωτερικό την πολιτική αφήγηση της εξόδου από το Μνημόνιο και να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, οδηγεί σε βεβιασμένες ανακοινώσεις που όμως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στο εξωτερικό. Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Β. Σόιμπλε, ερμηνεύτηκαν από τα διεθνή πρακτορεία -όπως και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά περί εξόδου από το Μνημόνιο, μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ- ως μονομερείς κινήσεις. Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις σε όλους τους τόνους ότι η μετάβαση θα γίνει σε συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, αποδεικνύεται αδύναμη στις αγορές. Οι αμφισβητήσεις φέρνουν σε δυσχερέστερη θέση την κυβέρνηση και αυτό κατέστη σαφές στις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, για τον δρόμο που έχει να διανύσει η Ελλάδα.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους για τις συνομιλίες με τον Β. Σόιμπλε. Η εκτίμηση που διαμορφώνεται στην κυβέρνηση αναθεωρείται επί τα χείρω, αναφορικά με τις αξιώσεις που θα προβάλει η τρόικα, τις οποίες έσπευσε να επιβεβαιώσει το ΔΝΤ. Το ερώτημα είναι εάν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα καταφέρουν να πείσουν τους βουλευτές τους ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μνημονιακά μέτρα, το τίμημα δηλαδή της εξόδου. Το ερώτημα, όμως, είναι αν η συμφωνία θα επιτευχθεί σύντομα, όπως θέλει και ελπίζει η κυβέρνηση, ή αντιθέτως θα δημιουργηθούν εμπλοκές που θα μεταθέσουν για άλλη μία φορά τις πολιτικές διαπραγματεύσεις για το μεταβατικό πλαίσιο. Η μόνη κόκκινη γραμμή που συμφώνησαν να προβάλουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος είναι στο Ασφαλιστικό, για οριζόντιες περικοπές. Σε αντάλλαγμα, η τρόικα θέτει επιτακτικά τη μείωση της φοροδιαφυγής, με μετρήσιμα αποτελέσματα, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει άμεσα.

 

Οι εκτιμήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο για την πορεία των διαπραγματεύσεων διίστανται. Οι αντιδράσεις των αγορών είναι αρνητικές στο θολό σχέδιο εξόδου και όσο συνεχίζονται προκαλούν επιπλοκές και στο πολιτικό πεδίο της Ε.Ε. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το μέγιστο που προσδοκούν τώρα στο μέγαρο Μαξίμου είναι μια προληπτική γραμμή από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, με το ΔΝΤ να περιορίζεται σε εποπτικό ρόλο, χωρίς άλλη συμμετοχή στη χρηματοδότηση. Η επιδίωξη αυτή στηρίζεται στην παραδοχή ότι η 5η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι θετική και κατ’ επέκταση η τελευταία. Εφόσον υλοποιηθεί και η πολιτική συμφωνία μέσα στον Δεκέμβριο, το πακέτο των μέτρων και το νέο μεταβατικό πλαίσιο θα τεθούν στη Βουλή με τον προϋπολογισμό. Διαφορετικά, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης με ορίζοντα τις διαδικασίες της προεδρικής εκλογής θα βρεθεί στον αέρα.

 

Ο κ. Σαμαράς συζήτησε με τον κ. Βενιζέλο τα θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης, καθώς και την αρνητική εικόνα στο πεδίο της καθημερινότητας. Είναι ενδεικτικό της βαριάς ατμόσφαιρας ότι δεν έκλεισε ούτε η εκκρεμότητα της αντικατάστασης του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος το Σάββατο αναλαμβάνει καθήκοντα επιτρόπου. Η ιδέα να πάρει το υπουργείο ο πρωθυπουργός απερρίφθη, λόγω και της κλιμάκωσης των προκλήσεων της Αγκυρας στην Κύπρο. Το σενάριο ενός μίνι ανασχηματισμού είναι ανοιχτό, με στόχο την αναστροφή του πολιτικού κλίματος.

 

Scroll to top