vasilopoulos-plimmira-2-345x230

31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμμεση παραδοχή Ντινόπουλου στη Βουλή

Για δεκαετίες θα κολυμπάμε στην πρώτη νεροποντή

Σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η Δυτική Αττική έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της εδώ και χρόνια, ενώ τώρα στήνεται από την κυβέρνηση το «ίδιο σκηνικό των συνηθισμένων εξαγγελιών περί αποζημιώσεων».
      Pin It

Του Χάρη Ιωάννου

 

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Στην πρωτοφανή παραδοχή ότι η Αθήνα θα παραμείνει ανοχύρωτη πόλη για πολλές δεκαετίες ακόμη προχώρησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, λέγοντας ότι για την ασφαλή αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής θα χρειαστούν περίπου δύο δισ. ευρώ επιπλέον σε υποδομές. Οπως είπε, τα τελευταία 11 χρόνια (2003-2014) έχουν δαπανηθεί από την Περιφέρεια Αττικής 450 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα. Επομένως, αν επιχειρήσουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό, για να εκταμιευτούν τα εναπομείναντα δύο δισ., θα χρειαστούν περίπου άλλες τέσσερις δεκαετίες.

 

Εν τω μεταξύ, σε 1.085 ακίνητα και 422 αυτοκίνητα εντοπίζονται μέχρι στιγμής οι ζημιές στους 25 δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών. Οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα έως και σήμερα Παρασκευή να τηλεφωνούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να καταγράψει τις ζημιές και να τους χαρακτηρίσει πλημμυροπαθείς, όπως είπε χθες ο κ. Ντινόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη.

 

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ο υπουργός σημείωσε ότι έχει εγκριθεί ένα κονδύλι ύψους 304.000 ευρώ, ώστε να δοθεί σε πρώτη φάση το βοήθημα των 586 ευρώ στους πληγέντες. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 396 αιτήσεις από τους Δήμους Αχαρνών, Ιλίου, Περιστερίου, Φυλής και Πειραιώς.

 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποζημίωση για κινητά περιουσιακά στοιχεία (οικοσκευή, αυτοκίνητα), τα οποία θα καταγράψουν οι αρμόδιες επιτροπές των δήμων και κατόπιν θα ξεκινήσουν η εκτίμηση και η αποζημίωση για τα ακίνητα.

 

Παράλληλα, ο κ. Ντινόπουλος ανέφερε πως έπειτα από συνεννόηση με το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών εγκρίθηκε επιπλέον κονδύλι 900.000 ευρώ, το οποίο προορίζεται για τους δήμους που θα προβούν σε εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές τους.

 

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τόσο της καταγραφής όσο και των αποζημιώσεων, ενώ παρατήρησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα και σε αυτή την περίπτωση είναι η πανσπερμία των ενασχολούμενων κρατικών υπηρεσιών.

 

Αιχμές κατά Χρυσοχοΐδη

 

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αφήσει αιχμές για τον συνάδελφό του σε κόμμα και εκλογική περιφέρεια (ΠΑΣΟΚ, Β΄ Αθήνας) υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη, λέγοντας ότι «το υπουργείο Υποδομών με καθυστέρηση πολλών ημερών πηγαίνει πάλι στα ίδια σπίτια και αυτό περιττεύει».

 

Για το ίδιο θέμα κατέθεσαν χθες ερώτηση στη Βουλή 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Παν. Λαφαζάνη, καταγγέλλοντας ότι η Δυτική Αττική εγκαταλείφθηκε για δεκαετίες από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και τώρα «στήνεται το ίδιο σκηνικό των συνηθισμένων εξαγγελιών –περισσότερο προεκλογικών και επικοινωνιακών- για αποζημίωση, που χάνονται όμως μέσα στη δαιδαλώδη σύγχυση και γραφειοκρατία». Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν άμεση αποκατάσταση των πληγέντων και αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

 

Scroll to top