31/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΟ

      Pin It

Του Βαγγέλη Καραγεώργου – Φωτογραφίες: ΑΠΕ / REUTERS

 

ΜΑΡΟΚΟ

 

Η Μελίγια είναι ένας μικρός ισπανικός θύλακας επί αφρικανικού εδάφους. Στον φράχτη που έχει στήσει η πολιτισμένη Ευρώπη για να κρατήσει εκτός συνόρων απελπισμένους Αφρικανούς, καθημερινά σκαρφαλώνουν εκατοντάδες άτομα, επιχειρώντας να ξεπεράσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν επί ευρωπαϊκού εδάφους. Μας είχε κάνει εντύπωση η ζέση των αστυνομικών, οι οποίοι σκαρφάλωναν πάνω στα κάγκελα για να συλλάβουν και να πετάξουν πίσω στην Αφρική τους ενοχλητικούς μετανάστες. Τώρα που άνοιξε το πλάνο, καταλάβαμε πού οφείλεται ο υπερβάλλων αστυνομικός ζήλος. Οι δυο-τρεις πεινασμένο, που τα καταφέρνουν ενίοτε, ενοχλούν τους πλούσιους Ισπανούς που παίζουν γκολφ παραπλεύρως. Τι τραβάνε κι αυτοί οι γκόλφερ…

 

 

ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Κούρδοι κάθονται πίσω από τα τουρκικά σύνορα και παρακολουθούν την εξέλιξη των μαχών στο Κομπάνι με μεγάλη αγωνία για την τύχη των συμπατριωτών τους που κατοικούν λίγα μέτρα μακριά, από την άλλη μεριά των συνόρων. Είδε και ο συμπαθής κουλουρτζής κόσμο πολύ να κάθεται στη μέση του πουθενά και για πολλές ώρες και εκεί που οι άλλοι έβλεπαν μία μεγάλη εθνική και ανθρώπινη τραγωδία, αυτός είδε μία ευκαιρία. Φαίνεται πως γι΄ αυτό η επιχειρηματικότητα είναι μεγάλος παίκτης σήμερα. Βέβαια σε άλλες χώρες, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει σάλιο ούτε για κουλούρι.

 

 

ΓΑΛΛΙΑ

 

Τι είναι όλα αυτά τα λουκέτα; Ε λοιπόν, είναι μαστ οι ερωτευμένοι στο Παρίσι να πηγαίνουν σε κάποια γέφυρα και να βάζουν ένα λουκέτο σηματοδοτώντας την… αγάπη τους, που θα διαρκέσει για πάντα. Η κατάσταση ήταν τόσο μαστ, που ο Δήμος του Παρισιού απαγόρευσε -λέμε τώρα- αυτή τη συνήθεια των ερωτευμένων επειδή γινόταν της κακομοίρας από λουκέτα. Και προσέξτε τώρα: ενώ οι Γάλλοι σεβάστηκαν την επιταγή του δήμου, το συνέχισαν οι τουρίστες, οι οποίοι βεβαίως ως πελάτες έχουν πάντα δίκιο. Παρότι ουδεμία πρόθεση έχω να ενισχύσω την εκστρατεία του Δήμου Παρισίων, οφείλω να πω ότι «φιλαράκι, αν νομίζεις ότι το λουκέτο μπορεί να κρατήσει τον ερωτά σου αιώνια, πλανάσαι πλάνην οικτράν».

 

 

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

 

Σε έρευνα ανάμεσα σε 15 πρωτεύουσες, η Μπογκοτά κατέκτησε την πρωτιά. Σε τι; Στα πλέον ανασφαλή μέσα μαζικής συγκοινωνίας, με την πλειονότητα των γυναικών να δηλώνει ότι φοβάται να επιβιβαστεί σ΄ αυτά μετά τη δύση του ηλίου. Μετά ακολουθούν το Μέξικο Σίτι, η Λίμα και το Νέο Δελχί, όπου οι Ινδοί άντρακλες δεν το ΄χουν σε τίποτα να βιάσουν ομαδικά μία γυναίκα μέσα σε λεωφορείο. Φαντάζομαι ότι η Αθήνα δεν συμμετείχε στην έρευνα, γιατί με την εθνική υπερηφάνεια και τη μανία για διακρίσεις που έχουμε οι Ελληνες μπορεί να στενοχωριόμασταν που η πρωτεύουσά μας δεν φιγουράρει σε κάποια υψηλή θέση.

 

 

ΜΕΞΙΚΟ

 

Γνωρίζοντας τον φόβο των γυναικών οι υπεύθυνοι των δημόσιων, συγκοινωνιών στο Μέξικο Σίτι έφτιαξαν δρομολόγια του μετρό μόνο για γυναίκες. Οι ειδικοί σε ζητήματα φύλου διαφωνούν με το μέτρο λέγοντας πως είναι ασπιρίνη στον άρρωστο κι ως εκ τούτου μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στις γυναίκες. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο οι ειδικοί, ξέρω όμως ότι στην Ελλάδα το μέτρο δεν θα είχε επιτυχία, αφού διάφοροι πονηροί θα έβρισκαν τρόπο να επιβιβαστούν σε ένα συρμό γεμάτο γυναίκες.

 

 

ΒΑΤΙΚΑΝΟ

 

Σήμερα είπα να προσπαθήσω να αντιγράψω το στιλ και τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και ιδού το πόνημά μου: Ακόμη κι ο θεός εκνευρίστηκε τόσο με την κριτική του πάπα Φραγκίσκου για την εύνοια των κυβερνήσεων προς τις τράπεζες όσο και για τη συνάντησή του με τον Τσίπρα, οπότε εξαπέλυσε εναντίον του μία ριπή ανέμου και να τα χαΐρια του. Ζητώ την επιείκειά σας, είμαι καινούργιος, ακόμη και η Βούλτεψη χρειάστηκε ένα διάστημα προσαρμογής.

 

 

ΚΙΝΑ

 

Αφού κατέκτησε όλο τον κόσμο με τα προϊόντα της σε όλους τους άλλους τομείς, τελευταία η πρωτεύουσά της, το Πεκίνο, θέλει να επεκταθεί και στην υψηλή ραπτική. Στην εβδομάδα μόδας, μάλιστα, που διοργάνωσε υπήρχε και διαγωνισμός για σχεδιαστές εσωρούχων, οι οποίοι, απ΄ ό,τι βλέπω, τα πάνε μια χαρά. Εννοώ ότι κατόρθωσαν να ενσωματώσουν παραδοσιακά κινεζικά μοτίβα στα κατά τα άλλα μοντέρνα εσώρουχά τους. Μα πού πήγε το μυαλό σας;

 

 

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

 

Σύμφωνα με το γραφείο ναρκωτικών του ΟΗΕ, οι αρχές της Καμπούλ κατέστρεψαν διά πυρός τους 20 τόνους ηρωίνης που κατάσχεσαν τελευταία. Εδωσε, μάλιστα, ως πειστήριο και αυτή τη φωτογραφία. Αμα είναι να λέει τέτοια ο ΟΗΕ, γιατί να μη λέει ο Σαμαράς ότι η χώρα μπήκε σε ανάπτυξη και πέφτει ραγδαία η ανεργία;

 

Scroll to top