31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επί τρία

      Pin It

Αποχωρεί

 

Η χθεσινή είδηση της επικείμενης αποχώρησης του Αγγελου Δεληβορριά από τη θέση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού προετοίμαζε εδώ και καιρό το έδαφος. Κινητήριος δύναμη του μουσείου εδώ και δεκαετίες, είναι αυτός που άνοιξε το κτίριο της Πειραιώς και το Ισλαμικό Μουσείο και οργάνωσε τη στρατηγική που οδήγησε σε εξαιρετικές εκθέσεις, προβολή στο εξωτερικό, σημαντικές χορηγίες, επικοινωνία με τον κόσμο. Εκανε το Μπενάκη ζωντανό κομμάτι της πόλης. Ο Α. Δεληβορριάς θα παραμείνει στη Διοικητική Επιτροπή του Ιδρύματος, ενώ αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις για τη διαδικασία της διαδοχής του.

 

ΠΑ.Σ.

 

Σινεμά σημαίνει συνεργασία

 

Ας τελειώσει επιτέλους αποφασιστικά η γελοία ιστορία που μπλέκει τις ταινίες στη διαμάχη με τη FYROM. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που κατηγορήθηκε ότι είχε ευθύνη για την απόσυρση 7 ταινιών μικρού μήκους από φεστιβάλ του Λουγκάνο επειδή συμμετείχαν και ταινίες από τη «Μακεδονία», ξεκαθαρίζει σε χθεσινή ανακοίνωση: «Η απόσυρση ήταν αποτέλεσμα επικοινωνίας του πρέσβη στην Ελβετία κ. Χ. Μάνεση και του υπευθύνου του φεστιβάλ Drago Stevanovic». Κι ενώ το Κέντρο σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ αναζητά μια «λύση στο πρόβλημα», που δεν θα 'πρεπε να είναι άλλη από το να μαζευτούν οι θερμόαιμοι διπλωμάτες, ο κ. Μάνεσης δέχτηκε επιστολή από την Ανιέσκα Χόλαντ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Του συνιστά να το ξανασκεφτεί πριν απαγορεύσει προβολή ταινιών, αφού «ο κόσμος του σινεμά έχει μάθει να διορθώνει τις παρεξηγήσεις, ακόμα και τα λάθη, με ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας».

 

Β.Γεωργ.

 

Ανακρίθηκε στην Πολωνία

 

Πάλι τα ίδια. Ο Πολάνσκι πήγε στην Πολωνία να παραβρεθεί στα εγκαίνια μουσείου για την ιστορία των Εβραίων της χώρας και οι αρχές τον ανάγκασαν να υποβληθεί σε ανάκριση από την εισαγγελία της Κρακοβίας, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ. Που συνεχίζουν να τον διώκουν για την ιστορία του βιασμού ανήλικης, πίσω στη δεκαετία του ’70. Ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της πολωνικής Δικαιοσύνης, έδωσε τη διεύθυνσή του και αφέθηκε ελεύθερος. Κι αυτό γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα ζητήσει επίσημα από την Πολωνία την έκδοσή του. «Αμα τη ζητήσουν, βλέπουμε», κάτι τέτοιο δήλωσε εκπρόσωπος της πολωνικής Δικαιοσύνης. Είναι και πατριώτες του οι άνθρωποι.

 

Β.Γεωργ.

 

Scroll to top