31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ

Δίκη μεταναστών με κατήγορους τους δεσμοφύλακες

      Pin It

Κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα αντιμετωπίζουν τη Δευτέρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών 65 μετανάστες, που δικάζονται για την εξέγερση που έγινε το καλοκαίρι του 2013 στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Κρατούμενοι του τομέα Β΄, που συμπλήρωναν το τότε ανώτατο όριο κράτησης των 12 μηνών, δεν άντεξαν την είδηση πως η κράτησή τους θα παρατεινόταν για άλλους έξι μήνες στις γνωστές απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες, με ελλείψεις σε είδη υγιεινής, φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και διαμαρτυρήθηκαν, διεκδικώντας την απελευθέρωσή τους.

 

Αν και η ίδια η κράτησή τους αντιβαίνει τον νόμο (προβλέπει ότι η διοικητική κράτηση μπορεί να επιβάλλεται μόνο ως έσχατο μέτρο, αιτιολογημένα και εξατομικευμένα, και αφού έχουν αποκλειστεί ηπιότερες εναλλακτικές περιορισμού της ελευθερίας), είναι αυτοί που θα καθίσουν στο εδώλιο, κατηγορούμενοι για στάση κρατουμένου με σκοπό την απόδραση, εμπρησμό με κίνδυνο για άνθρωπο, διακεκριμένες φθορές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το κατηγορητήριο βασίζεται σε καταθέσεις των αστυνομικών που κατέστειλαν την εξέγερση, κάνοντας εκτεταμένη χρήση βίας και χημικών, τη στιγμή που η αστυνομία επέδειξε εκδικητική διάθεση απέναντι στους εξεγερμένους, απαγορεύοντάς τους για μέρες μετά την εξέγερση να βγουν από τα κοντέινερ όπου η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς.

 

Σε πορεία αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους καλούν συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της Αριστεράς, σήμερα το απόγευμα στις 6, στην πλατεία Βικτωρίας, με κεντρικό αίτημα να κλείσουν τα απάνθρωπα κέντρα κράτησης. Συγκέντρωση αλληλεγγύης έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα το πρωί στις 9 στο Πρωτοδικείο Αθηνών (Δέγλερη 2 και Αλεξάνδρας).

 

Δημήτρης Αγγελίδης, Γιώργος Δρούκας

 

Scroll to top