31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔιΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ

Κάθειρξη 11 ετών για 123 κιλά κοκαΐνης

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Στη φυλακή για υπόθεση διακίνησης 123 κιλών κοκαΐνης βρίσκεται πλέον παλιός συνεργάτης του Γιάννου Παπαντωνίου. Πρόκειται για πρώην τραπεζικό υπάλληλο της Γενικής Τράπεζας, που καταδικάστηκε χθες σε ποινή κάθειρξης 11 ετών μαζί με τελωνειακό από τη Φλώρινα, στον οποίο το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε κάθειρξη 12,5 χρόνων για την ίδια υπόθεση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχαν αναλάβει να ξεμπλοκάρουν από το λιμάνι Θεσσαλονίκης φορτίο με 123 κιλά κοκαΐνη, που έφτασε από τη Λατινική Αμερική για λογαριασμό Σέρβων βαρόνων ναρκωτικών.

 

Το φορτίο με τα ναρκωτικά, που ξεκίνησε από τη Βολιβία, περιλαμβανόταν σε κοντέινερ με μηχανήματα, το οποίο κατασχέθηκε από το ΣΔΟΕ Αττικής στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, αφού εντοπίστηκε ύστερα από πληροφορίες της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών (DEA). Οι διωκτικές αρχές άφησαν μέσα μικρή ποσότητα ναρκωτικών και περίμεναν την παραλαβή του. Οι Σέρβοι και οι Σκοπιανοί παραλήπτες, που συνεργάστηκαν με το λατινοαμερικανικό καρτέλ, αναζητούσαν τρόπους για να παραλάβουν το κοντέινερ και να το μεταφέρουν αρχικά στα Σκόπια.

 

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ, έχοντας τα στοιχεία Σέρβου-συνδέσμου για τη διακίνηση των ναρκωτικών, παρακολούθησαν το τηλέφωνό του και κατέγραψαν συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους. Υστερα από επιχείρηση στα τέλη Ιουλίου 2011, συνελήφθησαν ο διευθυντής της Γενικής Τράπεζας στη Φλώρινα, που μάλιστα στο παρελθόν είχε διατελέσει και διοικητικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Ερευνας του υπουργείου Αμυνας, επί ημερών Παπαντωνίου, και ένας τελωνειακός ο οποίος υπηρετούσε στον συνοριακό σταθμό Νίκης. Και οι δύο κατηγορήθηκαν ότι ανέλαβαν την αποδέσμευση του φορτίου από το λιμάνι Θεσσαλονίκης με αμοιβή που θα έφτανε, όπως κατέθεσε στέλεχος του ΣΔΟΕ, τις 500.000 ευρώ.

 

Στην απολογία του, ο τραπεζικός αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως, μόλις αντιλήφθηκε -από συνομιλίες και συναντήσεις που είχε- ότι το φορτίο είναι ύποπτο, σταμάτησε τις προσπάθειες. Παρόμοιους ισχυρισμούς προέβαλε και ο τελωνειακός, τονίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις της δίωξης ναρκωτικών στο τελωνείο των συνόρων. Είπε ότι, αναφορικά με το φορτίο και την αποδέσμευσή του, του ζήτησε μια χάρη ένας Σκοπιανός συνάδελφός του, χωρίς τελικά ο ίδιος να χρειαστεί να μεσολαβήσει, αφού δεν γνώριζε τι περιείχε, ούτε πίστευε πως ήταν ύποπτο.

 

Το πενταμελές Εφετείο, πάντως, χθες μείωσε τις πρωτοδίκες ποινές που τους είχαν επιβληθεί. Αρχικά στον τραπεζικό είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 18 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και προώθηση ναρκωτικών και κάθειρξη 20 ετών και 6 μηνών στον τελωνειακό.

 

Scroll to top