Pin It

Αμνηστία στις παράνομες ενέργειες του πολυεθνικού κολοσσού Unilever έδωσε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, το οποίο διέγραψε με απόφασή του πρόστιμο ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία διότι παραβίασε τους κανόνες του ανταγωνισμού.

 

Η πολυεθνική, που έχει ετήσιο τζίρο 50 δισ. ευρώ, κατά τα έτη 2000-2002 είχε συνάψει συμφωνίες με αλυσίδες σουπερμάρκετ (ΚΥΨΕΛΗ Α.Ε., ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε., ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., ΟΡΑ, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, MAKRO C&C, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.), με παράνομες ρήτρες που απαγόρευαν το παράλληλο εμπόριο στα απορρυπαντικά.

 

Για αυτές τις ενέργειες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την υπ’ αριθμόν 441/V/2009 απόφασή της, της επέβαλε το συγκεκριμένο πρόστιμο με το σκεπτικό ότι «η απαγόρευση των παράλληλων εισαγωγών εντάσσεται στις λεγόμενες per se παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου του ανταγωνισμού και θεωρείται –μαζί με τα καρτέλ– η πιο επαχθής αντι-ανταγωνιστική πρακτική από πλευράς κοινοτικού δικαίου» και «αντιμετωπίζεται αυστηρά τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την κοινοτική νομολογία».

 

Η διοικητική Δικαιοσύνη όμως, στην οποία προσέφυγε η εταιρεία, αποφάσισε να διαγράψει το πρόστιμο αναγνωρίζοντας ελαφρυντικά! Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου ήταν ότι η εταιρεία δεν εφάρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις, ότι αφαίρεσε οικειοθελώς την επίμαχη παράνομη ρήτρα και ότι έχει καθαρό ποινικό μητρώο.

 

Σημειώνεται ακόμη ότι παρήλθε πολύς καιρός μέχρι να διαπιστωθεί η παράβαση! Και κάπως έτσι η Δικαιοσύνη απάλλαξε τον πολυεθνικό κολοσσό από ένα πρόστιμο, όταν άλλες δικαστικές αποφάσεις δεν δείχνουν την ίδια επιείκεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Γ. Μπασκ.

 

Scroll to top