31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σαν ξημερώνει Κυριακή…

Οι πανίσχυρες εργοδοτικές οργανώσεις βιομηχάνων, πολυκαταστημάτων και τουρισμού ενώνονται εναντίον μικρομεσαίων επιχειρηματιών και εμποροϋπαλλήλων, ενόψει της εκδίκασης στην Ολομέλεια του ΣτΕ για το άνοιγμα ή όχι των μαγαζιών την έβδομη μέρα.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

EUROKINISSI/  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε σύγκρουση κορυφής ανάμεσα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του εμπορίου και τους μεγάλους εργοδότες των πολυεθνικών, της βιομηχανίας και του τουρισμού, εξελίσσεται πλέον ο πόλεμος για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που θα κριθεί τελεσίδικα (;) την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων, των βιοτεχνών και των εμποροϋπαλλήλων, που κατάφεραν να «παγώσουν» προσωρινά την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης με την οποία απελευθερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε εννέα περιοχές της Ελλάδας, θα βρεθούν πλέον αντιμέτωποι με τις πανίσχυρες εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και του ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα και σουπερμάρκετ), οι οποίες κατέθεσαν νομική παρέμβαση στο ΣτΕ και με τον τρόπο αυτό νομιμοποιήθηκαν να παραστούν στην καθοριστική εκδίκαση για το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης στις 7 Νοεμβρίου.

 

Οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων συμπηγνύουν ξεκάθαρα πλέον κοινό μέτωπο μεταξύ τους, αλλά και με την κυβέρνηση, προκειμένου να πιέσουν το ΣτΕ να μην καταργήσει την υπουργική απόφαση.

 

Πολεμική ατμόσφαιρα

 

Ηδη η ατμόσφαιρα στην αγορά είναι πολεμική εν όψει και του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων, μεθαύριο Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων (1-10 Νοεμβρίου). Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει κηρύξει 24ωρη απεργία, καλώντας σε συγκέντρωση έξω από το «εμβληματικό» για το εμπόριο The Mall Athens, με το κεντρικό της σύνθημα «Ούτε 52, ούτε και 7. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά» να είναι απόλυτα ενδεικτικό των θέσεων που υιοθετούν οι εκπρόσωποι των εμποροϋπαλλήλων. Ξεχωριστή συγκέντρωση στην οδό Ερμού προγραμματίζει και το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

 

Η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ -εφόσον η εκδίκαση δεν οδηγηθεί σε αναβολή- θα είναι καθοριστική για την εικόνα της αγοράς την επόμενη μέρα, ενώ από αυτήν θα κριθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των πολυκαταστημάτων και των σουπερμάρκετ, που ζητούν επίμονα να καταργηθεί χωρίς περιορισμούς η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές σε όλη τη χώρα.

 

Στην περίπτωση που το ΣτΕ δεν επιτρέψει την εφαρμογή της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τους εμποροϋπαλλήλους κερκόπορτα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιχειρήσει να φέρει πλέον με νόμο στη Βουλή ρύθμιση που θα επιτρέπει το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

 

Αθέμιτος ανταγωνισμός…

 

Από την πλευρά τους, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του λιανεμπορίου, ή οποιοσδήποτε άλλος έχει έννομο συμφέρον, πιθανό θα επιδιώξουν να «χοντρύνουν» την κόντρα προσφεύγοντας είτε στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού για… αθέμιτο ανταγωνισμό από τα μικρά καταστήματα κάτω των 250 τ.μ., τα οποία επιτρέπεται (με απόφαση περιφερειάρχη) να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του έτους, είτε να επικαλεστούν «δεδικασμένο» από το ΣτΕ και να απαιτήσουν να μην ανοίγει κανένα άλλο εμπορικό κατάστημα τις Κυριακές (π.χ. ζαχαροπλαστεία, κάβες, καφετέριες, εστιατόρια κ.ά.), επικαλούμενοι τα ίδια επιχειρήματα, όπως «το δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους» όσο και το δικαίωμα «στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας»…

 

Scroll to top