akinita22

31/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Αντισυνταγματικά τα νομοθετήματα για εκποιήσεις

Η απόφαση του ανωτάτου ήταν ομόφωνη. Για τα εν λόγω νομοθετήματα είχε κάνει αναφορές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
      Pin It

Λευκωσία-Ανταπόκριση Άκης Φάντης

Αντισυνταγματικά έκρινε η πλήρης ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου τα νομοθετήματα που ψήφισε η βουλή σε σχέση με τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.
Η απόφαση του ανωτάτου ήταν ομόφωνη. Για τα εν λόγω νομοθετήματα είχε κάνει αναφορές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Tα τέσσερα νομοθετήματα που τέθηκαν ενώπιον του ανωτάτου είναι: 
1. O περί της αναστολής είσπραξης οφειλών, προστασίας της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης και της ρύθμισης άλλων συναφών θεμάτων (προσωρινές διατάξεις) νόμος του 2014.
2. Ο περί απαλλαγής εγγυητών από την εγγύηση εκπλήρωσης της υπόσχεσης ή της υποχρέωσης χρέους μετά την εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου νόμος του 2014.
3. Ο περί απαλλαγής ενυπόθηκου οφειλέτη και εγγυητών από την εγγύηση εκπλήρωσης της υπόσχεσης ή της υποχρέωσης χρέους μετά την εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου νόμος του 2014.
4. Ο περί αναστολής της ισχύος του περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων (τροποποιητικού) νόμου του 2014, νόμος του 2014.

Παραβίαση της αρχής διάκρισης των εξουσιών, καθώς και των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την ελευθερία του συμβάλλεσθαι και το δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια εντόπισε ομόφωνα η πλήρης ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε κάποια από τα άρθρα των 4 νομοθετημάτων για τα οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προχωρήσει σε αναφορές. Ανακοινώνοντας τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου για κάθε αναφορά ξεχωριστά, ο πρόεδρός του Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ότι από τη στιγμή που εντοπίστηκαν παραβιάσεις σε άρθρα που αποτελούν τον πυρήνα του κάθε νομοθετήματος δεν εξετάστηκε η αντισυνταγματικότητα άλλων άρθρων. Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του και τόνισε ότι θα ενημερώσει άμεσα για το θέμα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο εκ των δικηγόρων της Βουλής Χρίστος Κληρίδης εξέφρασε ανησυχία για αρνητικές επιπτώσεις στα νομοσχέδια για κούρεμα καταθέσεων από τις σημερινές αποφάσεις.

 

efsyn.gr

Scroll to top