ΒΑΤΙΚΑΝΟ Παρότι το 41% των καθολικών κατοικεί στη Λ. Αμερική, δύσκολα θα είναι από εκεί ο διάδοχος του Βενέδικτου, αφού ενοχλεί το κονκλάβιο η εμπλοκή των καρδιναλίων της με τη Θεολογία της Απελευθέρωσης, δηλαδή η δράση τους υπέρ των φτωχών και κατά των δικτατοριών
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
«Βούλιαξε» κυριολεκτικά χθες από κόσμο η πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, καθώς περισσότεροι από 150.000 πιστοί κατέκλυσαν τον χώρο για την ομιλία και ευλογία του πάπα. Ο ποντίφικας επικεντρώθηκε στους πειρασμούς του Ιησού, τονίζοντας ότι «ο μεγαλύτερος πειρασμός σήμερα σχετίζεται με τον κίνδυνο να μην κατανοηθεί το πραγματικό μήνυμα του Θεού, δίνοντας υπερβολικό βάρος στο κυνήγι της διασημότητας και στα υλικά αγαθά».
Την ερχόμενη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία γενική ακρόαση των πιστών από τον πάπα -στην πλατεία του Αγίου Πέτρου- κατά την οποία αναμένεται να υπάρξει εντυπωσιακή συμμετοχή καθολικών από όλο τον κόσμο, ενώ από τις 10 Μαρτίου, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει τις συνεδριάσεις του το Κονκλάβιο, τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ θα στραφούν και θα μείνουν καρφωμένα στην Αγία Εδρα αναμένοντας τον… λευκό καπνό.
Ενα από τα παράδοξα που αφορούν τον νέο ποντίφικα είναι, όπως επισημαίνει ο «Guardian», το γεγονός ότι η Λατινική Αμερική παρά το ότι διαθέτει σχεδόν τους μισούς καθολικούς του πλανήτη θα δώσει, όπως όλα δείχνουν, σκληρή μάχη προκειμένου να εκλεγεί ένας «δικός» της πάπας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Βενέδικτου, έντυπα, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και Διαδίκτυο στη Λατινική Αμερική «πήραν φωτιά», μεταδίδοντας πλήθος σεναρίων για το ενδεχόμενο ο νέος ποντίφικας να προέρχεται από την ήπειρο που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καθολικών στον κόσμο.
Κοινωνική ανάμιξη
Στη Λατινική Αμερική κατοικεί το 41% των 1,2 δισεκατομμυρίου εγγεγραμμένων καθολικών, ωστόσο από τους 117 καρδιναλίους που απαρτίζουν το Κονκλάβιο μόνον 21 (είκοσι ένας) προέρχονται από τη Λατινική Αμερική και σχεδόν οι μισοί από την Ευρώπη. Τον τελευταίο μισό αιώνα ο λατινοαμερικανικός κλήρος είδε θετικά μια περισσότερο ενεργή κοινωνική ανάμιξη της Εκκλησίας με στόχο την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων, αλλά και την αντίσταση απέναντι σε δικτατορικά καθεστώτα. Ωστόσο αυτή η άποψη η οποία ονομάστηκε «Θεολογία της Απελευθέρωσης» συγκέντρωσε τα πυρά των συντηρητικών κύκλων του Βατικανού, οι οποίοι διέκριναν (εμφανώς ενοχλημένοι) μια συμπάθεια προς τον μαρξισμό. Πάντως ουδείς έχει την ψευδαίσθηση ότι εάν εκλεγεί Λατινοαμερικανός πάπας θα προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Το πλέον πιθανό είναι να αλλάξει το ύφος της ρητορικής του, αλλά όχι και η ουσία της μέχρι σήμερα πολιτικής.
Εάν πάντως τα δημογραφικά ήταν αυτά που θα καθόριζαν τον νέο ποντίφικα, γράφει με χιούμορ ο «Observer», τότε ο κυρίαρχος διάδοχός του θα ήταν ξεκάθαρα ο Οντίλο Πέντρο Σερέρ ο 63χρονος αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο, της μεγαλύτερης πόλης της Βραζιλίας και της Λατινικής Αμερικής. Η σημασία της Βραζιλίας για την Καθολική Εκκλησία αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι ο Βενέδικτος ο 16ος, ο οποίος το 2007 πραγματοποίησε δύο ταξίδια στη Λατινική Αμερική, εκφώνησε την πρώτη του ομιλία στο Σάο Πάολο.
Ο Ναίτης τραπεζίτης
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι το Bατικανό έχει περιέλθει σε δεινή θέση σχετικά με τα «Vatileaks», τις περίφημες διαρροές εγγράφων, οι οποίες περιγράφουν γλαφυρά τη γεροντοκρατία, τις κόντρες, τις προδοσίες, τις συνωμοσίες, τις πλεκτάνες και τις φήμες για διαφθορά και συστηματική δυσλειτουργία του Βατικανού στην οκταετία του Ράτζινγκερ γράφει η κυριακάτικη «Washington Post». Αναφέρει δε ως τρανταχτό παράδειγμα το γεγονός ότι οι ίδιες εταιρείες που «κερδίζουν» τα συμβόλαια με το Βατικανό, για τις ίδιες «δουλειές» χρεώνουν σχεδόν τα διπλάσια «εκτός τειχών».
Τέλος σε ό,τι αφορά στην περίφημη Τράπεζα του Βατικανού (IOR), η οποία ιστορικά έχει «αλλεργία» στους ελέγχους και «εκνευρίστηκε» όταν ο Βενέδικτος ζήτησε να ισχύουν γι΄ αυτήν οι διεθνείς κανόνες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απέκτησε νέο διοικητή. Ο νέος «καπετάνιος» της είναι ο 54χρονος δικηγόρος Ερνστ Φον Φρέιμπεργκ, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης γερμανικής ναυπηγοεπισκευαστικής εταιρίας Bhlom and Voss, μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Flossbach von Storch καθώς και σύμβουλος στην εταιρία Manpower. Επίσης ανήκει στα Τάγματα των Ιπποτών της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας.