Samaras-Antonis

01/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Οριστική έξοδο από την κρίση υποσχέθηκε (ξανά) ο πρωθυπουργός

Παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός για άλλη μία φορά, μίλησε για κυβερνητικό success story και υποστήριξε πως η χώρα βγαίνει από την κρίση και τα μνημόνια. Χαρακτήρισε «θρασίμια» όσους φοιτητές προκαλούν «επεισόδια» στα πανεπιστήμια.
      Pin It

Οριστική έξοδο από την κρίση υποσχέθηκε – σε ακόμα ομιλία του – ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός για άλλη μία φορά, μίλησε για κυβερνητικό success story και υποστήριξε πως η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια.

«Βγαίνουμε όχι για να γυρίσουμε πίσω αλλά για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης και να μην επιτρέψουμε ποτέ να ξανακυλήσει η χώρα στα ελλείμματα και στα χρέη. Βγαίνουμε συντεταγμένα και τίποτε δεν θα μας εμποδίσει και δεν θα αλλάξουμε τον βηματισμό μας, βγαίνουμε με ευημερία, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΟΝΝΕΔ.

Ωστόσο το βήμα εξόδου που υπόσχεται  ο κ. Σαμαράς στις αρχές του 2015 είναι μετέωρο, καθώς τα διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης – η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η θετική αξιολόγηση των τραπεζών – ήδη αποδείχθηκαν αδύναμα. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μπει στην τελευταία φάση των συνομιλιών με την τρόικα, έχοντας δεχθεί τα πρόσφατα ισχυρά χτυπήματα από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. αλλά και την ΕΚΤ. Το άνοιγμα όλων θεμάτων που έχει βάλει στην ατζέντα η τρόικα, δεν αφήνει στους κυβερνητικούς εταίρους το παραμικρό περιθώριο ελιγμών. Το μόνο που έχει να ελπίζει το μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο χρονικό πλαίσιο που προβλέπεται και αμέσως μετά θα δοθούν οι διευκολύνσεις της Ε.Ε. για το χρέος, έστω και με δόσεις.

Στο κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε αλλαγή υπουργού στο κρίσιμο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αντικατασταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, νέος υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Υπουργός Ανάπτυξης τοποθετείται ο Κώστας Σκρέκας. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση πως παρά τη σχετική συζήτηση των τελευταίων ημερών, ο μίνι-ανασχηματισμός δεν άγγιξε πρόσωπα όπως ο Αργύρης Ντινόπουλος, η Σοφία Βούλτεψη και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο κυβερνητικό έργο.

 

«Θρασίμια» όσοι προκαλούν «επεισόδια» στα πανεπιστήμια 

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, πήρε σαφή θέση υπέρ των πρυτανικών αρχών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χαρακτηρίζοντας εκείνους τους φοιτητές που προκαλούν τα «επεισόδια» ως «θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους και δεν έχουν μάθει το πρώτο μάθημα δημοκρατίας να σέβονται τη γνώμη των άλλων». Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μικρές ομάδες που τους ενδιαφέρει μόνο το μπάχαλο στα πανεπιστήμια αλλά δεν θα τους περάσει. Η αιχμαλωσία των πανεπιστημίων από μικρές ομάδες ταραχοποιών τελείωσε. Διεθνώς δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που δεν φρουρείται, αυτό δεν είναι ελευθερία, είναι η τυραννία της μειοψηφίας….».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι πρώτη η ΟΝΝΕΔ είχε ζητήσει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ότι πρόταση της ΟΝΝΕΔ είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση που τώρα προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τη δημιουργία μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πρόταση της ΟΝΝΕΔ είναι ο εκσυγχρονισμός των Πανεπιστημίων και η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, είπε.

 

Σχετικά θέματα: 

 

efsyn.gr

 

 

Scroll to top