ekpa-astynomia

01/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Συγχαρητήρια Σαμαρά σε Φορτσάκη για τη «νομιμότητα»

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρύτανη του ΕΚΠΑ για την ομαλή συνεδρίαση της Συγκλήτου, που έγινε χωρίς την παρουσία φοιτητών. Ο κ. Φορτσάκης υποστήριξε ότι η συνεδρίαση διεξήχθη με «απολύτως νόμιμο τρόπο». Ένταση νωρίς το πρωί έξω από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου.
      Pin It

Κλίμα έντασης επικράτησε έξω από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, όπου ομάδα περίπου 30 φοιτητών ζητούσε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Έξω από την είσοδο, επί της οδού Ρήγα Φεραίου, η οποία είναι κλειστή, βρίσκονταν από νωρίς αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα κατά του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη, καθώς η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών, αλλά με ικανό αριθμό μελών της Συγκλήτου ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία και να έχουν ισχύ οι αποφάσεις που θα ληφθούν.

Σύμφωνα με τον νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ, στη Σύγκλητο οι φοιτητές εκπροσωπούνται με έναν προπτυχιακό φοιτητή, έναν μεταπτυχιακό και έναν υποψήφιο διδάκτορα. Αντίθετα οι φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ ζητούν να εκπροσωπηθούν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης δήλωσε, μετά το τέλος της συνεδρίασης, πως αυτή «πραγματοποιήθηκε σε απολύτως ήρεμο κλίμα και έπειτα από πολλά χρόνια με απολύτως νόμιμο τρόπο».

Παράλληλα, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να του δώσει τα συγχαρητήριά του για την ομαλή συνεδρίαση της Συγκλήτου και να εκφράσει την ικανοποίησή του για την επαναφορά στη νομιμότητα.

Ένταση με την εκπρόσωπο των διοικητικών υπαλλήλων στη Σύγκλητο

Μήνυση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε ότι θα καταθέσει η εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων στη Σύγκλητο Αθηνά Αλεξανδρή, επειδή, όπως είπε, της απαγορεύτηκε η είσοδος στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ και παρακρατήθηκαν τα προσωπικά της αντικείμενα στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η Σύγκλητος.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος τόνισε ότι η συμμετοχή στη συνεδρίαση της Συγκλήτου επιτρέπεται μόνο στα μέλη και κάλεσε τους φοιτητές να αποχωρήσουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων Ζαχαρίας Τριγάζης, χαρακτήρισε τη λογική των πρυτανικών Αρχών αυταρχική και αντιδημοκρατική, η οποίας, όπως ανέφερε, υπηρετεί το σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση του Πανεπιστημίου και μετάλλαξή του σε κάτι διαφορετικό από το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο της γνώσης, της κριτικής σκέψης και της αμφισβήτησης.

Εκ μέρους του συλλόγου φοιτητών της Νομικής η φοιτήτρια Βασιλική Αθανασοπούλου ανέφερε ότι η εικόνα με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει το κτίριο και τους φοιτητικούς συλλόγους να βρίσκονται απέξω είναι ενδεικτική.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη Σύγκλητο

Τα θέματα της φύλαξης, της καθαριότητας, των μετεγγραφών και των αιώνιων φοιτητών, καθώς και τρέχουσα πραγματικότητα του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου σε συνδυασμό με τις δέουσες ενέργειες για την εξυγίανση της λειτουργίας του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά τη διακοπή της την περασμένη Πέμπτη.

«Αυτή την φορά θεωρήθηκε σκόπιμη η διακριτική αστυνομική επιτήρηση του περιβάλλοντος χώρου του Πανεπιστημίου ώστε να αποφευχθεί επανάληψη της γνωστής απαράδεκτης κατάστασης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος.

«Γενική ήταν μεταξύ των συμμετασχόντων συγκλητικών η αίσθηση ότι το Ίδρυμα ανακτά τον ρυθμό του και επαναλαμβάνει την πορεία του προς τα εμπρός, παρά τις αντιδράσεις των όσων εραστών του τέλματος ή της οπισθοδρόμησης, αλλά σε απόλυτη συμφωνία με το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών αυτής της χώρας και των φοιτητών μας» προστίθεται.

«Παραμένει σταθερή η πρόσκληση των Πρυτανικών Αρχών προς τους φοιτητικούς συλλόγους να καταθέσουν, όποτε το επιθυμούν, γραπτώς στην Πρυτανεία αιτήματα ή προτάσεις τους που θα εξετασθούν πάντοτε με εποικοδομητικό και ρεαλιστικό πνεύμα.

Αταλάντευτα πιστοί στις δημοκρατικές αρχές και τους νόμους της πολιτείας, καλούμε την τελευταία να επιδείξει απέναντι στο μαχόμενο για την ουσιαστική πρόοδο Πανεπιστήμιο Αθηνών τη στοργή της οποίας την έλλειψη έχουμε στο παρελθόν επανειλημμένα βιώσει» επισημαίνει η ανακοίνωση.

 

Στον«Ιό» του Σαββατοκύριακου αναλύεται η «πολιτική Φορτσάκη» στο Πανεπιστήμιο, με στοιχεία από τις μεθοδεύσεις που ξεκίνησαν το 2009 και ντοκουμέντα για τις σχετικές πιέσεις της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

 

efsyn.gr

Scroll to top